Александр Алимов
Latest posts by Александр Алимов (see all)

Šatili ir augstu kalnu pilsēta-cietoksnis, bet precīzāk Gruzijas ciemats. Šatili bieži sauc par Gruzijas Lāču stūri. Kāpēc? Mēģināšu paskaidrot šajā publikācijā. Ciemats atrodas Hevsureti, Gruzijas reģionā, Galvenās Kaukāza grēdas ziemeļu nogāzē, pavisam tuvu Krievijas Federācijas Čečenijas Republikas robežai. Tā ir nozīmīga vieta, pretendents nokļūšanai JUNESKO mantojuma sarakstā. Tikt uz šejieni vienkāršāk no Tbilisi, uz kurieni vasaras sezonā no Rīgas katru dienu lido airBaltic.

Šatili atrodas ne vien pie Gruzijas robežas, bet kristiešu pasaules malā. Uz Šatili kaimiņvalstīm  – Čečeniju un Ingušiju sāka iekļūt islāms. Nācās pastāvīgi karot. Un hevsurieši bija spiesti celt pilsētas cietokšņus.

Daudzu gadsimtu laikā hevsurieši tika atbrīvoti no nodokļu samaksas, bet par to viņiem bija jāaizstāv Gruzijas ziemeļu robežas. Protams, mūsdienās te ir mierīgi, bet, ja kas notiks, īpaši nav kam palīdzēt.

Hevsureti ir viens no grūti pieejamākajiem Gruzijas reģioniem. Un es pats par to esmu pārliecinājies, viens no skaistākajiem. Grūti pat aprakstīt šo skaistumu. Nedz fotogrāfija, nedz video nesniedz pilnu priekšstatu par to, kāds skaistums paveras jūsu acīm un sirdij. Es uz mūžam iemīlējos šajās vietās.

Bet šie kalni ir diezgan mežonīgi, un tūristi turp vēl masveida nebrauc. Piemēram, pašā Šatili ziemā, kad tiek slēgti ceļi un uz šejieni nevar tikt, dzīvo pastāvīgi ap 20-25 cilvēkiem. Pārsvarā tas saistīts ar šo kalnu vietu grūto pieejamību. Bet visu pēc kārtas.

Kā nokļūt līdz Šatili.

Braukt uz Šatili ilgi, dārgi un neērti. Ilgi, jo eiropiešu izpratnē braukt pa ceļu, kaut arī kalnu ceļu, 150 kilometrus 6 stundas ir patiešām ilgi. Uz ceļiem tur nav asfalta. Un tie ir galīgi slikti.

Starp citu, mūsu vadītājs  – Hviča, griezieties pie viņa, ja nolemsiet aizbraukt uz Tbilisi. Lūk, viņa kontakti. Viņš ir viens no profesionālākajiem vadītājiem, jo es biju redzējis savā mūžā. Puisis ir reāli malacis.

Dārgi – ja braucat ne ar savu/iznomāto auto ar vadītāju, tad jums tas izmaksās ap 100 eiro dienā. Tālāk skaitiet paši – 2 dienas minimums 200, trīs dienas – 300 un tā tālāk. Plus mitekļa un ēdināšanas maksa vadītājam, ja viņš paliek ar jums.

Šatili atrodas kalnos, ceļi ir slikti, tāpēc ar to ātri nepabrauksi. Ar vieglo auto jūs vispār netiksit. Labākais variants – džips vai šādi krosa Mitsubishi Delica, mikroautobusi:

Neērti, jo ātrums reti ir lielāks par 30-40 km/h. Un ceļi ir ļoti slikti. Gruzīni un mani Gruzijā dzīvojušie draugi ir pārsteigti, kad es saku, ka Hevsureti un Svaneti ir grūti pieejamie reģioni. Bet kādi tur ir ceļi, jūs varat pārliecināties paši, noskatoties šo video:

Uz ceļa bieži vien notiek remontdarbi. Piemēram, šajā posmā mēs gaidījām veselu stundu, kamēr strādnieki paplašināja ceļu. Kā pajokoja mūsu gide Marika Bogveradze: “Gruzijas sieviete ir spējīga uz visu, pat tādā vietā atvērt ceļu!”.

Lūk, kalnu pāreja Hevsureti no mana facebook:

Starp citu, Marika ir viena no labākajām gidēm, kuru man nācās satikt. Varat droši griezties pie viņas, ja gribat apmeklēt Gruziju:

Lai nu kā, bet drošība ir pirmā vieta. Vēl viens padoms – nekad neplānojiet braucienu uz Šatili pēdējo brīdi, var gadīties viss:

 

Tomēr visas jūsu neērtības tiks atlīdzinātas ar vienkārši elpu aizraujošiem skatiem. Visu ceļu jūs skatīsities pa logu, to es jums apsolu. Vietas ir ļoti skaistas, gribas taisīt varenas fotogrāfijas un, protams, selfiju:

Visērtākais veids, kā nokļūt uz Šatili – no Tbilisi. No Kutaisi arī var braukt, pievienojiet vēl 3-3,5 stundas ceļam uz Tbilisi. Ceļš ar pieturām, lai uzņemtu foto, video un uzkostu, aizņēma tieši 6 stundas. Izbraucām 14.00, Šatili bijā 20.00. Pēc Google kartes parāda, ka ceļā jūs pavadīsit ap 4 stundām.

Tbilisi – Šatili

Tas tā ir. Ja vien pa ceļam neapstāties. Bet tas praktiski nav iespējams. Visapkārt ir tik skaisti, ka gribas apstāties pie katra stūra. Jau pa ceļam jūs brauksit gar Žinvali pilsētiņu un vietējo ūdenskrātuvi. No šejienes līdz Šatili ir ap 90 kilometru, bet ceļa pavadīsit ne mazāk kā 4 stundas. Un tas ir ļoti skaisti.

Esam apmēram 1600 metru augstumā, priekšā ir kalnu pāreja Lāču Krusts.

Lūk, pati kalnu pāreja. Augstums ir ap 2600 metru. Viena no skaistākajām vietām Gruzijā.

Kalnos laiks var krietni atšķirties. Ja Tbilisi bija ap 35 grādiem, bet visaugstākajā punktā – kalnu pārejā Lāču Krusts temperatūra bija ne augstāk par 14 grādiem. Un tas ir viskarstākajā mēnesī, jūlija beigās. Atcerieties to un paņemiet siltu apģērbu!

Pēc pārejas vēl būs jāpavada pāris stundu ceļā. Šeit ir ūdenskritumi, govju un aitu ganāmpulki, skaistas ainavas:

Nu, esam Šatili. Uzreiz pat grūti pateikt, vai tas ir ciems vai pilsēta, cietoksnis vai pils. No šejienes iedzīvotāji gaidīja uzbrukumu. Neviens pilnīgi nezina, cik aplenkumu un cīņas ciemats izdzīvoja. Sākumā šķiet, ka Šatili ir nesistemātisks akmens labirints.

Pilsēta cietoksnis Šatili sastāv apmēram no 60 namiem torņiem, katrs no tiem ir patstāvīgs cietoksnis. Visi torņi atrodas cieši viens pie otra, veidojot no ārpuses neaizsniedzamu sienu.

Kur dzīvot Šatili. Šatili viesnīcas.

Sāksim ar to, ka Šatili nav pieczvaigžņu viesnīcu. Četrzvaigžņu arī nav. Un trīszvaigžņu. Šatili vispār nav viesnīcu. Tikai viesu nami. Vienā no tiem mēs dzīvojām. Bijām 15 cilvēki, mūsu grupa no 12 cilvēkiem, divi vadītāji un gide. Jāpasaka, ka minimālas ērtības tomēr ir, bet uzskatīt, ka Šatili jūs atradīsit viesnīcu, nevajag.

Mobilais sakars ir brīžiem. Bet! Cilvēki brauc uz šejieni citu iemeslu dēļ. Savvaļas daba, kalni, ūdenskritumi, pārgājieni. Tādas mājas cena ir 500 lari par nakti vai ap 160-170 eiro. Cena par nakti vienam cilvēkam – aptuveni 20-25 lari, par lauku brokastīm būs jāpiemaksā ap 20 lari par cilvēku.

Vietējie attapīgi biznesmeni izdomāja atvērt mini viesnīcas  tieši vienā no cietokšņa torņiem, nakšņošana te maksā divreiz vairāk. Par iespēju padzīvot senā cietoksnī jāmaksā. Pašā augšā pie cietokšņa galvā var pacelties virs torņu jumtiem, no šejienes paveras šāds skats:

Kopā mūsu brauciens aizņēma trīs dienas. Vietas ir ļoti skaistas, lai gan mežonīgas. Turpmākajās publikācijās es (vai mani kolēģi) pastāstīšu par cietoksni Muco, kurš atrodas netālu. Piesakieties atjauninājumiem!

P.S. Sociālajos tīklos mani var atrast facebook un Instagram. Piesakieties TravelBlog atjauninājumiem un lasiet par ceļojumiem Baltijas valstīs un visā pasaulē, jūs gaida daudz interesanta! Lasiet, sekojiet, komentējiet un dalieties pieredzē. Citus manus paziņojumus var redzēt šeit.

Tāpat var sazināties ar mani, ja jūs interesē sadarbības jautājumu šajā portālā. Piedāvājam kompleksa mārketinga apkalpošanu un konsultācijas jūsu ceļojuma biznesam portālā, emuāros, presē, sociālajos tīklos un citos plašsaziņas līdzekļos. Latvijā, Lietuvā un ne tikai. Veidojam jebkuras sarežģītības fotogrāfijas, audio, videokontentu. Ja vēlaties parunāt par šo tēmu, tad jums uz šejieni: alexander@travelblog.lv