Stanislav Gorbunov
Latest posts by Stanislav Gorbunov (see all)

Priekšvārds

Kijeva lauž stereotipus. Šeit notiek revolūcijas, un mūsu laikabiedri veido vēsturi! Šeit viņi sadedzina riepas un demontē bruģi, šeit šauj, lai nogalinātu!

Mēs runājam par Ukrainas galvaspilsētu, un šādas ainas televizorā var atbaidīt jebkuru tūristu. Bet es jums pastāstīšu par citu pilsētu. Galu galā, tagad es zinu, ka patiesībā Kijevā valda ārkārtējas brīvības, radošuma, ticības un aizraušanās sajūtas! Tas ir vēstures un mūsdienīguma kokteilis! Ar saviem unikālajiem skatiem tā precīzi šauj tieši iebraucēja sirdī, kurš uzreiz nonāk pilsētas burvestībā. Ar visu to Kijeva joprojām ir viena no lētākajām galvaspilsētām Eiropā ar gandrīz nevainojamu cenu un kvalitātes attiecību. Un tomēr šī ir pārsteidzoša vieta romantiskai nedēļas nogalei ar daudzām iespējām!

Visi šie apgalvojumi skeptiķiem prasa būtiskus pierādījumus, un es centīšos tos izklāstīt. Īpaši mums, Baltijas valstu iedzīvotājiem, Kijeva kļūst par vienu no populārākajiem aviokompāniju galamērķiem. No Rīgas uz šo pilsētu notiek jau 4 reisi dienā. Pateicoties vienam no šiem airBaltic reisiem, mana sieva un es nonācām šajā neaizmirstamajā pilsētā. Un, kaut arī mēs šeit esam bijuši ne pirmo reizi, Kijeva spēja pārsteigt…

Pirmā daļa: Transports

Kijeva ir milzīga pilsēta. Un, ja vēsturisko centru var apiet kājām, tad, lai redzētu visus interesantākos objektus, jums būs jāizmanto dažādi transporta veidi. Pilsētā ir labi ceļi, ērti savienojumi, ļoti lētas autobusu biļetes, trolejbusi un mikroautobusi. Ir arī metro, tramvaju, dzelzceļa un upju transports. Un pat funikulieris!

Es nolēmu īrēt mašīnu. Šķiet, ka tas nav lētākais loģistikas risinājums, bet tagad es noteikti zinu – viens no ērtākajiem. Par 25 eiro dienā mēs saņēmām Hyundai Accent labā stāvoklī. Varētu šķist, ka lielā pilsētā automašīna ir vairāk apgrūtinājums nekā ērtības. Bet tas neattiecas uz Kijevu. Es nekad šeit neesmu bijis sastrēgumos, visur atradu bezmaksas (!) stāvvietas, un pats galvenais – es ietaupīju daudz laika un apmeklēju vietas, kuras parasti tūristi nesasniedz. Ceļojot tādās Kijevas piepilsētās kā Mezgorje, Vasiļkovs, Belaja Cerkovj un Borispole, īrēta automašīna kļūst arī par ļoti ekonomisku transporta iespēju.

Otrā daļa. Kijevas pasaules mantojums

Ukrainas galvaspilsētas galvenās apskates vietas ir divi objekti no UNESCO pasaules mantojuma saraksta. Svētā Sofijas katedrāle un Kijevas Pečerska Lavra ir jāredz visiem, kas ierodas šajā pilsētā. Turklāt biļetes uz šīm pasaules klases atrakcijām ir lētas, un rindas to iegādei nav pārāk garas.

Svētās Sofijas katedrāle no ārpuses izskatās diezgan askētiska, taču tas, kas ir paslēpts iekšpusē, var pārsteigt ikvienu. Es runāju par freskām, no kurām daudzas ir gandrīz tūkstots gadus vecas. To ir daudz, tās ir lieliski restaurētas, un liks jums pāris stundas pakavēties katedrālē.

Lavra pārsteidz ar milzīgo izmēru, bagātīgo rotājumu un daudziem interesantiem objektiem.

Šeit jūs varat atrast vairākus nošķirtus stūrīšus un būt vienatnē ar stāstiem, kuriem vairāk par simts gadiem.

Trešā daļa. Galvenās skatu platformas

Kijeva stāv uz pakalniem, tāpēc tās svarīga sastāvdaļa ir novērošanas platformas. To ir daudz, un vairums no tām ir bezmaksas. Viena no populārākajām ir gājēju tilts, kas būvēts burtiski šogad netālu no Vladimirskaja Gorka. To tautā sauc par Kličko tiltu par godu Kijevas mēram, un viņš kļuva par skandālu objektu daudzo celtniecības brāķu dēļ.

Mēs pārliecinājāmies, ka šis tilts ir mežonīgi populārs vietējo iedzīvotāju vidū. Svētdienas vakarā liels cilvēku pūlis! Sakarā ar to, acīmredzami cieta selfiju kvalitāte uz Dņepras un vecpilsētas fona.

Skati no Sv. Sofijas katedrāles zvanu torņiem un Kijevas Pečerska Lavras ir elpu aizraujoši!

Vēl viena neparasta apskates vieta ir vecie nocietinājumi netālu no Kijevas militārās slimnīcas.

Šeit ir maz cilvēku. Pie tam, jūs varat nokļūt uz vaļņiem pilnīgi bez maksas, ja šeit ierodaties no slimnīcas kompleksa.

Un par nelielu samaksu jūs varat apskatīt pat divus militāros muzejus, kas atrodas 1. klases cietokšņa bastionos.

Ceturtā daļa. Radošā

Es nekad nešaubījos par ukraiņu milzīgo radošo potenciālu. Bet vēl jo interesantāk ir klātienē redzēt, kā tas izvēršas Kijevas ielās. Un šeit jūs varat atrast burtiski jebko. Galerijas, oriģinālie mākslas komplekti, pieminekļi – to Kijevā ir daudz!

Pilsētā ir ļoti daudz sienas grafiti. Šī veco māju ārējā dekora versija ir ekonomiski un vizuāli izdevīgāka nekā dārgās renovācijas.

Ir vērts atcerēties, ka pilsētu veido tās iedzīvotāji! Skumjš vecāka gadagājuma trompetes virtuozs un vientuļais bundzinieks uz Maidanas ietves – viņi man šķita visas mūsu nepilnīgās pasaules un nerealizēta radošā potenciāla kvintesence.

Ja esat mākslinieks, tad iedvesmu šeit var viegli sameklēt jebkurā ielā vai pagalmā.

Piektā daļa. Negaidītie atklājumi

Pat ja jūs no galvas atceraties divdesmit ceļvežus par Kijevu, tā vienmēr varēs jūs pārsteigt. Pilsēta ir daudzslāņaina, vienu un to pašu vietu bieži var atklāt jaunajā veidā.

Piemēram, Andreja nogāze, kas ir pazīstama katram Kijevas iedzīvotājam un apmeklētājam. Viena no vecākajām pilsētas ielām jau sen ir viena no svarīgākajām Kijevas apskates vietām.

Bet ne katrs apmeklētājs zina, ka tur esot viens nemanāms pagrieziens, kurš aizvedīs jūs uz aizauguša kalna virsotni. Skats no tā saulrieta stundās ir brīnišķīgs, un atmosfēra ļoti romantiska.

Diezgan tuvu šai vietai mēs nejauši atklājām neparastu promenādi.

Apmēram kilometra garumā jūs varat redzēt vairākus pasaku varoņus un neparastas instalācijas. Šeit jūs varat pārsteidzoši pavadīt laiku!

Pēcvārds

Mūsu nedēļas nogale aizritēja ātri, taču atmiņā palika spilgtas lokācijas un neparasti piedzīvojumi. Droši vien Kijevā ne viss ir tik rožains, kā es šeit aprakstīju. Bet priekš manis Kijeva bija un joprojām ir lieliska iespēja īsam, bet notikumiem bagātam ceļojumam.

Vai es atgriezīšos šeit atkal? Protams! Galu galā ir tik daudz visa, kas vēl nav izpētīts…