Lai gan vakcinētās personas digitālais Covid sertifikāts ir atzīts visā ES, tā glabāšanas laiks dažādās valstīs ir atšķirīgs. Tas ceļotājiem var radīt problēmas, Latvijas Radio 4 raidījumam “Doma laukums” sacīja Eiropas Parlamentā strādājošais jurists Aleksejs Dimitrovs.

Latvijā šobrīd vakcinācijas sertifikātam nav derīguma termiņa. Tas, vai glabāšanas laiks ir bezgalīgs, ir atkarīgs no lēmuma, vai ir nepieciešama revakcinācija pret koronavīrusu un, ja jā, tad kam. Bet dažās valstīs sertifikāta derīguma termiņš jau ir noteikts. Piemēram, tie, kuri vakcinējās ziemā, vairs nevar nokļūt Austrijā vai Horvātijā, kur uz vakcinācijas pamata izsniegtais digitālais sertifikāts ir ierobežots līdz 270 dienām.

“Uzdevums valstu vadītājiem ES līmenī (tā kā problēma ir jauna, kas netika izskatīta, kad tika izstrādāta likumdošana par sertifikātu), vismaz mēģiniet saskaņot dažas lietas, kas ir saistītas ar termiņiem. Tā kā dažādas valstis interpretē savādāk, kad vakcīna sāk darboties, kad pārstāj darboties. Un tas var radīt reālus šķēršļus cilvēkiem, pat ja viņiem ir šis sertifikāts,” citē Dimitrova portālu Rus.Lsm.lv.

Ieceļošanas nosacījumi dažādās Eiropas valstīs atrodami portālā Reopen.europa.eu.

Gribi zināt par visiem pēdējiem tūrisma jaunumiem – seko līdzi mūsu lappusei Facebook!

Avots: rus.delfi.lv