Ksenia Savčuka
Latest posts by Ksenia Savčuka (see all)

Daugavpils – Latvijas otra lielākā pilsēta. Pilsēta ar interesantu un bagātu vēsturi, ar daudz dažādām apskates vietām un ļoti atsaucīgiem un viesmīlīgiem cilvēkiem. Pilsētas simboli ir unikāls 19. gadsimta bastiontipa cietoksnis un Baznīcu kalns. Daugavpils ir viena no nedaudzajām Latvijas pilsētām, kas var lepoties ar vienotā ansamblī veidotu unikālu klasicisma un eklektisma stila apbūvi. Tā ir pilsēta, uz kuru vienmēr gribas atgriezties!

Šodien es mēģināšu radīt jūsos interesi par šo skaisto pilsētu un vēlmi ieplānot braucienu tieši uz Daugavpili.

Šajā rakstā jūs uzzināsiet par pašiem populārākajiem Daugavpils pilsētas apskates objektiem, par tūrisma piedāvājumu ģimenēm ar bērniem un aktīvās atpūtas iespējām Daugavpilī. Nu, ko? Sāksim!

Daugavpils cietoksnis

Galvenais apskates objekts un pilsētas lepnums – Daugavpils cietoksnis. Cietoksnis šobrīd darbojas kā unikāls, multifunkcionāls tūrisma objekts, kur katrs atradīs sev kaut ko interesantu.

Daugavpils cietoksnis ir unikāls valsts nozīmes arhitektūras un kultūrvēstures piemineklis. Tas ir pēdējais bastiontipa cietoksnis pasaulē, kas saglabājies līdz mūsdienām praktiski nemainīts.

Ne mazāk nozīmīga ir arī cietokšņa iekšējā apbūve, kurā līdz mūsdienām ir saglabājušās 80 ēkas, tās savukārt savieno ar 10 ielām, kurām doti to vēsturiskie nosaukumi. Kopējā cietokšņa teritorija, kas atrodas abos Daugavas krastos, ir vairāk kā 2 km².

Ar katru gadu cietoksnis kļūst arvien pievilcīgāks kā tūrisma objekts, šeit nepārtraukti tiek attīstītas jaunas idejas un veidoti jauni tūrisma piedāvājumi.

Cietoksni iespējams apskatīt patstāvīgi vai arī kopā ar gidu. Lai cietokšņa iepazīšana būtu vēl interesantāka, iesaku Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā pieteikt ekskursiju un kopā ar gidu iepazīt Daugavpils cietoksni. Gida pakalpojums grupai līdz 10 cilvēkiem izmaksās tikai 15 euro (ekskursijas ilgums 45 minūtes).

Vairāk informācijas par Daugavpils cietoksni meklē ŠEIT!

Daugavpils cietokšņa komplekss ietver sevī vairākus interesantus tūrisma objektus tādus kā:

Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs

Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs atrodas bijušajā ūdens paceļamajā ēkā, kas te tika uzcelta vēl 1865. gadā. Šajā ēkā ir saglabājusies arī vēsturiskā metāla ūdens tvertne, kuras tilpums ir 3000 ūdens spaiņi. Tvertne kādreiz tika piepildīta ar tvaika sūkņa palīdzību.

Apmeklētājiem centrā tiek piedāvāts apskatīt cietoksnim veltītu ekspozīciju ar vēsturiskiem rasējumiem, fotogrāfijām, dažādu laika posmu karavīru formas un daudz ko citu.

Centrā var bezmaksas saņemt jūs interesējošo informāciju, apskatīt ekspozīciju, saņemt informatīvos tūrisma materiālus un kartes par cietoksni un pilsētu, iegādāties suvenīrus un pieteikt dažāda veida ekskursijas pa cietoksni.

Darba laiks: 10.00 – 19.00

Adrese: Nikolaja iela 5, Daugavpils

Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrs

Daugavpils pilsētas lepnums un pats populārākais tūrisma objekts. Tas ir daudzfunkcionāls modernās mākslas centrs, kas atrodas bijušajā Daugavpils cietokšņa arsenāla ēkā. Tā ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur var iepazīties ar Marka Rotko oriģināldarbiem.

Mākslas centrā ir apskatāma pasaulslavenā mākslinieka, abstraktā impresionisma pamatlicēja, Marka Rotko, kurš piedzima Daugavpilī (toreiz Dvinskā) 1903. gada 25. septembrī, pastāvīga oriģināldarbu izstāde.

Kad Markam bija 10 gadi, viņa ģimene emigrēja uz ASV. 1921. gadā Marks iestājās Jēlas universitātē, bet pēc diviem gadiem pārcēlās uz dzīvi Ņujorkā, kur ņēma aktierstundas un mācījās pie Maksa Vēbera Mākslas studentu līgā (1924-1927). Tā pamazām iepazīstot mākslas pasauli, ar laiku viņš kļuva par pasaulslavenu mākslinieku.

Markam Rotko bija savs personīgais rokraksts un par to var pārliecināties, iepazīstot viņa darbus.

Marka Rotko mākslas centrā bez pastāvīgās Rotko gleznu izstādes ir apskatāmas vēl vairākas dažādu pasaules mākslinieku mainīgās izstādes.

Piemēram, man palika atmiņā šī “Iekšpus Ārpus” izstāde:

Gleznas un dažādas skulptūras un citi mākslas priekšmeti, ko radījuši Latvijas mākslinieki. Šī izstāde man visvairāk palika atmiņā un lika man uz daudzām lietām paskatīties no cita skatu punkta.

Ķīnas mākslinieka Sjao Ciņa izstāde “Mans sākums ir manas beigas”.

Mākslinieks esot bijis pazīstams ar pašu Rotko un jutis zināmu dvēseles radniecību ar Rotko, it īpaši ar viņa nodošanos garīgumam un atsacīšanos no komerciāliem un materiāliem mērķiem.

Vēl dažas fotogrāfijas no apskatītajām izstādēm:

Starp citu, centrā ir iespējams palikt arī pa nakti. M. Rotko centra rezidencēs ir pieejami 10 mājīgi numuriņi, kuru cenā ir iekļauts arī visu centra izstāžu apmeklējums (divvietīga numura cena – 45 eiro)

Savukārt ieejas maksas Rotko centrā ir sekojošas – 10 eiro visu izstāžu apskatei, 5 eiro skolēniem, studentiem un pensionāriem. Iespējams pieteikt arī grupu apmeklējumus.

Vairāk informācijas par centru ŠEIT!

Adrese: Mihaila iela 3, Daugavpils

 

Mākslas galerija “Baltais zirgs”

Tā ir pirmā mākslas galerija Daugavpilī, kas vienlaicīgi ir gan kultūras telpa, gan mākslas galerija, gan mākslas salons un studija. Galerija atrodas cietoksnī, 19. gadsimta ēkā.

“Baltais zirgs” – kultūras telpa, kur vietējiem radošiem cilvēkiem un māksliniekiem ir iespēja parādīt savus darbus.

Apmeklētāji darbus var ne tikai apskatīt, bet arī iegādāties. Savu nosaukumu galerija ieguva, pateicoties blakus galerijai esošajam vides objektam “Cietokšņa spoks”. Šis cietokšņa spoks ir apsaitēts kara zirgs, kas ir pārklāts ar luminiscējošu krāsu un gaismas iedarbības rezultātā naktī var arī spīdēt. Ierodoties cietoksnī, jūs to noteikti uzreiz pamanīsiet.

Darba laiks: 11.00 – 18.00

Adrese: Nikolaja iela 9, Daugavpils

Salons “Housevintage” un vēsturisko tērpu ekspozīcija “Atmiņu lāde”

Otrajā stāvā, virs galerijas “Baltais zirgs” atrodas salons – antikvariāts un vēsturisko tērpu ekspozīcija.

Šeit iespējams apskatīt 19. – 20. gadsimta tērpus un aksesuārus, es domāju ikviena sieviete vēlētos izbaudīt tā laika atmosfēru un pielaikot šos krāšņos tērpus.

Kā arī salonā ir apskatāmas un arī nopērkamas ekskluzīvas 19. – 20. gadsimta antikvariāta mēbeles un dažādi citi interjera priekšmeti. Praktiski visi redzamie eksponāti, izņemot kleitas, ir nopērkami, bet šeit var droši arī iegriezties tāpat vien, lai visu apskatītu un nofotografētos.

Vairāk informācijas ŠEIT.

Adrese: Nikolaja iela 9, Daugavpils.

Vēlējos vēl piebilst, ka šajā pašā ēkā atrodas arī interesanta Medicīnas izstāde ar kontracepcijas ekspozīciju. Šī izstāde ir veltīta medicīnas vēsturei. Trijās zālēs ar platību 250 m2 ir izvietots milzīgs daudzums dažāda veida medicīnisku priekšmetu, fotogrāfijas, dokumenti par cilvēka ārstēšanas metodēm pagājušajā gadsimtā un vēl pat agrāk. Viena no zālēm ir pilnībā veltīta kontracepcijai.

Izstādi izveidoja Veselības veicināšanas un izglītošanas biedrība, tās pamatā ir privātā kolekcija, kura tika vākta vairāk nekā 30 gadus.

Bērniem līdz 16 gadu vecumam ieeja izstādē tikai pieaugušo pavadībā.

Ieejas biļetes cena – 3 EUR.

Vairāk informācijas ŠEIT.

Adrese: Nikolaja iela 9, Daugavpils

Daugavpils Sikspārņu centrs

Pašā centrā īstus sikspārņus apskatīt neizdosies, bet šeit ir iespējams iepazīties ar nelielu sikspārņiem veltītu ekspozīciju un uzzināt daudz interesantu faktu par tiem. Savukārt vasaras sezonā centrs piedāvā arī dienas un nakts ekskursijas grupām līdz 10 cilvēkiem. Ekskursiju laikā grupa dodas iepazīt cietokšņa dabu un arī ielūkojas cietokšņa kazemātos, kur mīt sikspārņi.

Šeit es uzzināju, ka Daugavpils cietoksnī mīt otra lielākā sikspārņu kolonija Baltijas valstīs.

Vairāk informācijas ŠEIT.

Adrese: Nikolaja iela 3A, Nikolaja vārti

Latgales zoodārzs

Šeit zoodārza iemītniekiem ir izveidoti maksimāli komfortabli un viņu ikdienai piemēroti dzīves apstākļi. Dzīvnieki šeit nesēž katrs savā būrī, bet gan dzīvo kaimiņos ar pārējiem. Protams, kaimiņi ir tādi, lai tie varētu savstarpēji netraucēti līdzeksistēt. Piemēram, pitons un bruņurupuči …

Pitons it kā varētu arī apēst bruņurupuci, bet viņš to nedarīs, tāpēc ka viņš šeit tiek labi barots.

Mani pārsteidza tas, ka tik nelielā zoodārzā dzīvo tik daudz dažādu dzīvnieku un kukaiņu. Te jums būs iespēja iepazīties ar sikspārņiem, pitoniem, ķirzakām, hameleonu, pērtiķiem un pat ar krokodilu (nofotografēt sevi diemžēl viņš neļāva).

Tie noteikti nav visi zoodārza iemītnieki, jums noteikti jāapmeklē šī fantastiskā oāze un jāredz to visu savām acīm.

Ļoti iesaku pasūtīt šeit ekskursiju ar gidu. Tādējādi jūs daudz vairāk uzzināsiet un redzēsiet, kā arī saņemsiet atbildes uz visiem saviem jautājumiem. Gids palīdzēs arī atrast tos iemītniekus, kuri viltīgi paslēpušies un negrib, lai viņus pamana.

Pēc savas pieredzes varu teikt, ka iepriekšējo reizi biju te bez gida un ceturtdaļa iemītnieku palika manis nepamanīti.

Šeit ir iespējams arī samīļot trušus, jūras cūciņas un mazos gekonus (bet pašreiz piesardzības nolūkos to nav ļauts darīt).

Noteikti jāpiemin arī oriģinālais zoodārza iekštelpu interjers – tie ir džungļi pilsētā. Ir tik patīkami vērot dzīvnieciņus tādā mums neparastā tropu vidē.

Darba laiks: trešdiena – svētdiena 10.00 – 18.00

Ieejas maksa – 1 eiro pieaugušajiem un 0,50 centi bērniem, skolēniem un studentiem.

Vairāk informācijas ŠEIT.

Adrese: Vienības iela 27, Daugavpils

Daugavpils inovāciju centrs

Uzreiz gribu brīdināt, ka šeit ir iespējams pazust uz ilgu laiku, bet īpaši zinātkāriem pat uz visu dienu!

Lielākā daļa inovācijas centra eksponātu liek ieslēgt loģisko domāšanu, atjautību, kā arī uzlūkot it kā ikdienišķas un parastas lietas no cita skatu punkta.

Centrs piedāvā arī dažāda veida izklaidējoši izzinošas programmas un nodarbības bērniem. Bērnus, kas vecāki par 8 gadiem, drīkst centrā atstāt vienus, lai viņi te var pavadīt maksimāli daudz laika.

Ja jums radās priekšstats, ka šeit būs interesanti tikai bērniem, tad jūs maldaties. Mūsu ģimene bija sajūsmā par šo centru. Katrs eksponāts izraisīja stipras emocijas.

Viss šeit ir tik interesants un aizraujošs. Ļoti žēl, ka centra apmeklējums mums bija īss. Mēs noteikti atgriezīsimies, lai iepazītos ar visiem eksponātiem daudz labāk.

Šeit ir iespējams arī uztaisīt piemiņas bildi un nosūtīt sev uz e-pastu. Ir iespēja izvēlēties bildes fonu, mums iepatikās fons ar Einšteinu un, lūk, kas no tā sanāca.

Darba laiks: otrdiena – svētdiena 12.00 – 18.00

Ieejas maksa – 4 eiro darba dienās, 5 eiro brīvdienās. Ir pieejamas arī ģimenes biļetes – 12 un 16 eiro.

Vairāk informācijas ŠEIT.

Adrese: Vienības iela 30, Daugavpils

Daugavpils Skrošu rūpnīca

Vecākais Eiropā un līdz šim brīdim fenkcionējošais skrošu liešanas tornis. Rūpnīca ir atvērta tūristiem un uz ekskursiju šeit var nākt jebkurš.

  1. gadā Skrošu rūpnīca ieņēma godpilno 3. vietu starptautiskā konkursā par industriālā mantojuma tūrisma objektiem.

Ekskursijas laikā ir iespēja uzzināt visu par svina skrotīm un to izgatavošanu, iepazīt rūpnīcas vēsturi un apskatīt senas ražošanas iekārtas, apskatīt vēsturiskos ražošanas cehus un uzkāpt 100 gadus vecā skrošu liešanas tornī.

Skatu laukums, kas atrodas rūpnīcas tornī, ir augstākais skatu punkts uz pilsētas panorāmu.

Pēc ekskursijas jums tiks piedāvāts doties uz šautuvi un izmēģināt roku šaušanu pa mērķiem. Šī atrakcija ir pieejama arī bērniem. 15 šāvieni izmaksās tikai 1,50 eiro.

Ekskursijas cena 5,50 eiro pieaugušajam un 3,50 eiro bērniem, skolēniem, studentiem un pensionāriem. Ir pieejamas arī ģimenes biļetes (2+3) – 15,00  eiro.

Informācija par ekskursiju grafiku šeit.

Adrese: Varšavas iela 28, Daugavpils

Baznīcu kalns

Baznīcu kalns ir viens no populārākajiem pilsētas apskates objektiem un arī pilsētas simbols. Ikvienam ceļotājam, kas vēlas apskatīt Daugavpili, noteikti jāapmeklē Baznīcu kalns – vieta, kur līdzās atrodas četru konfesiju dievnami. Tā ir unikāla vieta Eiropā, kur līdzās atrodas četru dažādu konfesiju dievnami.

Foto: https://www.visitdaugavpils.lv

Ja jums patīk aplūkot pilsētas panorāmu no putna lidojuma, tad iesaku doties uz skatu laukumu Mārtiņa Lutera katedrālē. Vasarā skatu laukums ir atvērts katru dienu no 10.00 līdz 18.00.

Adrese: 18. novembra iela 66, Daugavpils

Mārtiņa Lutera katedrāle bija pirmā, kas tika uzcelta šajā kalnā 1893. gadā.

Savukārt 1905. gadā blakus tika uzcelta Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīca (Adrese: A. Pumpura iela 11a, Daugavpils)

Un Svēto mocekļu Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrāle (Adrese: Tautas iela 2, Daugavpils).

Vēlāk, 1928. gadā tika uzcelts arī Jaunbūves vecticībnieku draudzes Augšāmcelšanās, Dievmātes Piedzimšanas un Svētītāja Nikolas dievnams (Adrese: Puškina iela 16A, Daugavpils)

Фото: https://www.visitdaugavpils.lv

Vairāk informācijas šeit.

Šmakovkas muzejs

Šmakovkas darināšanas tradīcijas Latgalē ir dzīvas jau vairākus gadsimtus.

Tas ir Latvijā lielākais un modernākais Šmakovkas muzejs, kas piedāvā mūsdienīgu un atraktīvu stāstu par Latgales stipro dzērienu, kas ir jau kļuvis par Latgales reģiona savdabīgu zīmolu.

Vienā no mūsdienīgākajiem muzejiem Daugavpilī jums būs iespēja iepazīt šmakovkas darināšanas tradīcijas, apskatīsiet dažāda veida un laiku ražošanas iekārtas, iepazīsiet Latgales kultūrvēsturi un tradīcijas, kā arī pēc vēlēšanās varēsiet nogaršot un par iegādāties kādu gardāku suvenīru līdzņemšanai.

Darba laiks vasarā katru dienu: 11.00 – 19.00

Vairāk informācijas un cenas šeit.

Šmakovkas muzejs atrodas pašā pilsētas centrā, Vienības namā, ieeja no Vienības laukuma puses.

Vienības laukums

Galvenais pilsētas laukums. Tieši šeit notiek svarīgākie pilsētas pasākumi.

Starp citu, cipari 745, kas šobrīd uzstādīti laukumā, ir par godu Daugavpils 745 dzimšanas dienai. Šogad diemžēl visi lielie pilsētas svētku pasākumi tika atcelti, tomēr pilsēta atzīmēja savu dzimšanas dienu ar nelieliem pasākumiem un akcijām visas nedēļas garumā.

Adrese: Rīgas iela 22a, Daugavpils

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs ir viens no vecākajiem un lielākajiem muzejiem Latgalē. Tas dibināts 1938. gadā. Atrodas vienā no skaistākajām pilsētas ēkām (1883), kas ir kultūrvēsturisks arhitektūras piemineklis.

Man parasti ne ļoti iet pie sirds novadpētniecības muzeji, bet šis muzejs mani tiešām pārsteidza. Muzejā apskatāmas vairākas un dažādas ekspozīcijas un izstādes. Daļa ir pastāvīgās un daļa mainīgās.

Kopumā apmeklētājiem ir iespēja aplūkot ekspozīcijas 17 zālēs. Katrā no tām jūs atradīsiet kaut ko interesantu, ekskursijas laikā jūs aizceļosiet pagātnē un uzzināsiet daudz interesantu faktu par Daugavpils vēsturi, tradīcijām, cilvēku dzīvi Latgalē, sākot no 9. gadsimta pirms mūsu ēras.

Katra mēneša pēdējā svētdienā muzejs organizē Ģimenes dienu. Šajā dienā ikvienam ir iespēja atnākt un piedalīties dažādās aktivitātēs.

Vairāk informācijas šeit.

Adrese: Rīgas iela 8, Daugavpils

Daugavpils Māla mākslas centrs

Šeit ir iespējams apskatīt māla darbu ekspozīciju, iepazīties ar dažādu māla mākslinieku darbiem, kā arī pavērot, kā top jauni mākslas meistardarbi.

Tas ļoti aizrauj un laiks paiet nemanot… Katram māksliniekam ir savs stils, un darbi ļoti atšķiras viens no otra.

Māla mākslas centrs – tā ir vieta radošiem cilvēkiem, šeit ir iespējams arī pieteikt māla meistarklases un pašam pamīcīt mālu un izveidot kādu mākslas darbiņu.

Jums visu parādīs, pastāstīs un palīdzēs jūsu pirmā mākslas darba tapšanā. Vēlāk, kad jūsu darbs tiks apdedzināts krāsnī, jūs to varēsiet paņemt līdzi vai arī ir iespējams sarunāt, ka jums to nosūtīs caur pakomātu.

Vairāk informācijas šeit.

Adrese: 18. novembra iela 8, Daugavpils

Lielā Stropu ezera centrālā pludmale

Mūsu ceļojuma laikā ārā bija tāds karstums, ka mēs izlēmām doties atvēsināties uz šo unikālo pilsētas pludmali.

Vai jūs kādreiz peldējāties baseinā, kurš atrodas uz ezera? Ja nē, tad jums tas jāizmēģina.

Šeit pilnīgi bezmaksas ikvienam ir iespēja gan pastaigāties pa Lielā Stropu ezera jaunizbūvētu promenādi, gan nopeldēties uz ezera uzstādītā pontona divos baseinos.

Pludmales teritorija ir labiekārtota ar visu nepieciešamo komfortablai un arī aktīvai atpūtai. Netālu atrodas labiekārtots bērnu rotaļu laukums, veloceliņi, promenāde, āra vingrošanas iekārtas, kafejnīca, velonoma, ģērbtuves un daudz kas cits.

Stropu ezera pludmalei ir piešķirts arī zilais karogs, kas nozīmē, ka peldēties šeit ir pilnīgi droši.

Adrese: Stropu iela 40, Daugavpils

Piedzīvojumu parks «Daugavpils Tarzāns»

Tā ir kolosāla vieta, kur var aktīvi atpūsties un pārbaudīt savu fizisko sagatavotību. Parkā pieejamas 9 šķēršļu trases, kas paredzētas aktīvai atpūtai gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Trases izvietotas dažādos līmeņos un ar dažādām grūtības pakāpēm. Dažas trases man pat iedvesa bailes.

No pagājušā gada parkā ir arī pieejama tīklu trase, tā atrodas 7 metru augstumā. Tā ir kolosāla izklaide visai ģimenei – šeit nebūt nav bail un ir ļoti jautri.

Parkā var lieliski atpūsties un pavadīt laiku kopā ar visu ģimeni.

Informācija par cenām šeit.

Darba laiks: 10.00 – 20.00

Adrese: Dzintaru un Kokneses ielu krustojums, Daugavpils

Tā bija neaizmirstama atpūta un izklaide Daugavpilī kopā ar ģimeni. Daugavpils mūs pārsteidza ar savu plašo un interesanto tūrisma piedāvājumu. Mēs noteikti atgriezīsimies, jo nepaspējām visu apskatīt.

Lūk, šāds “mini” atvaļinājums man izdevās. Ceru, ka mani ieteikumi būs jums noderīgi un arī jūs tikpat kolosāli pavadīsiet laiku Daugavpilī.

Vairāk informācijas par atpūtas iespējām Daugavpilī šeit.

Ja vēlaties atrast vairāk interesantu vietu un lokāciju Latvijā, Baltijā un ne tikai, sekojiet manai lappusei Instagram vai Facebook.

Sekojiet TravelBlog Baltic jaunumiem un jūs vienmēr zināsit, kurp doties, lai interesanti pavadītu brīvo laiku!