Irina Mazurika
Мой Facebook

Ja šī nav pirmā reize Tallinā, tad, visticamāk, visi Vecpilsētas bruģakmeņi jau sen izstaigāti, skatu platformas apskatītas un tirdziņi izpētīti. Piedāvāju jums mūsu ģimenes brīvdienu maršrutu 2 dienām. Apskates vietas Tallinā es saplānoju tā, lai būtu interesanti gan bērniem, gan pieaugušajiem. Mēs braucām ar automašīnu un katrā vietā (ar retiem izņēmumiem) viegli atradām stāvvietu.

1. Tallinas televīzijas tornis (Tallinna teletorn)

49 sekundēs lifts jūs nogādās uz visaugstāko atvērto novērošanas platformu Ziemeļeiropā (augstums ~ 175m). Tur jūs varat redzēt pilsētu 360 grādu skatā un apmeklēt restorānu ar panorāmas logiem. Stāvu zemāk ir izstāžu zāle ar iestiklota skatu platformu. Turpat arī interaktīva ekspozīcija, bērnu stūrītis un neparasti caurspīdīgi lodziņi grīdā! Zemāk ir muzejs ar vēsturiskām fotogrāfijām un neliels kinoteātris. Pie TV torņa ir autostāvvieta un rotaļu laukums. Plašāka informācija un interesanti fakti par TV torni ir mājaslapā, Facebook vai Instagram.

Tallinas televīzijas tornis piedāvā ekstrēmas izklaides iespējas – “Pastaiga gar malu.” Šāda pastaiga ilgst apmēram 30 minūtes. Gida-instruktora pavadībā jūs staigājat pa torni, piestiprināts ar drošības virvi. Instruktors uzņem bildes, kuras nosūta jums uz e-pastu. Tiek piedāvāta iespēja sēdēt uz TV torņa malas, ko mēs esam veiksmīgi izmēģinājuši. Vai tas ir biedējoši? Protams, ka jā! Bet tas ir īsts piedzīvojums! Lai piedalītos “Pastaigā gar malu”, ir nepieciešama iepriekšēja reģistrācija! Darba laiks no aprīļa līdz oktobra beigām. Lietus un stipra vēja laikā pastaigas tiek atceltas.

Tallinas TV tornis: kā nokļūt un biļešu cenas

Adrese: Kloostrimetsa tee 58 A, 11913 Tallinn. Lai nokļūtu tur ar automašīnu, navigācijā jāizvēlās “Tallinna Teletorn”, ja ar autobusu, maršruta numuri 34A, 38 un 49, pieturvieta “Teletorn”. Biļeti uz TV torni var iegādāties tiešsaistē: pieaugušajam 13 eiro, bērnam 7-18 gadu vecumā – 7 eiro. Pastaiga gar malu ir iespējama no 13 gadu vecuma, tās izmaksas ir 30 eiro (TV torņa apskate ir iekļauta cenā), pierakstīties pastaigai var pa norādīto e-pastu.

2. Kadriorga: pils un parks

Kadriorga ir baroka laika pils un parku komplekss, kas ir krāšņi un grezni dekorēts. Tas tika uzcelts pēc Pētera I pavēles, un sākotnēji to sauca par Jekaterinentālu par godu imperatora sievai. Pēc leģendas Pēteris I personīgi pils sienā ielicis 3 ķieģeļus. Līdz šai dienai tie tika saglabāti neskarti un ir pieejami publiskai apskatei. Kadriorgu plānoja izmantot kā vasaras rezidenci. Lai tā ar savu izskatu atgādinātu Itālijas palazzo, tika piesaistīts itāļu arhitekts Niccolo Michetti. Diemžēl, karaliskā ģimene pilī ilgi nedzīvoja, un pats Pēteris I nesagaidīja celtniecības darbu pabeigšanu.

Mūsdienās pilī atrodas mākslas muzejs. Tajā var apskatīt vairāk nekā 900 gleznu. Mēs neapmeklējām muzeju, tāpēc ar atsauksmi padalīties nevaru, bet vairāk informācijas un fotoattēlus varat atrast muzeja mājaslapā. Ļoti iesaku pastaigāties pa parku un apskatīt strūklakas, puķu dārzu, Pētera I māju-muzeju un Neptūna statuju. Pāri ceļam atrodas Tautas parks ar Gulbju dīķi, paviljonu un rožu dārzu.

Kadriorga: kā tur nokļūt

Lai nokļūtu pilī un parkā ar automašīnu, navigācijā ievadiet “Kadriorg palace”, bet tuvākā autostāvvieta ir tikai pie KUMU Mākslas muzeja Valge ielā (navigatorā – “Kumu”), no turienes līdz pils kājām jāpaiet apmēram 9 min. Sabiedriskais transports: 1. un 3. tramvajs līdz galapunktam vai 1a, 5., 8., 34a, 35., 38., 60., 63. autobuss – pietura “Kadriorg”.

3. Japāņu dārzs Kadriorgas parkā

Es to atradu nejauši, staigājot pa Kadriorgas parku, un kopš tā laika iesaku visiem Tallinas viesiem. Harmonijas saliņa ar ūdenskritumu un japāņu dekoru. Parks ir autentisks, ainavu veidošanu vadīja landšafta dizainers Masao Sone, kas ir pazīstams gan Japānā, gan Eiropā. Tilti tika izgatavoti Japānā un salikti Kadriorgā. Īpašie uzvedības noteikumi dārzā paredz klusumu un mieru, lai netraucētu apmeklētāju privātumu.

Kadriorgas Japāņu dārzs: kā tur nokļūt

Jūs varat nokļūt kājām no Kadriorgas pils apmēram 10 minūšu laikā. Info par sabiedrisko transportu meklējiet iepriekšējā punktā, automašīnas navigācija: “Japāņu dārzs Kadriorgā”, turpat bezmaksas autostāvvieta. Ieeja ir bezmaksas. Vairāk informācijas mājaslapā. Saskaņā ar dažiem avotiem ziemā dārzs var būt slēgts.

4. Hidroplānu ostas muzejs (Lennusadam)

Bez pārspīlējumiem – viens no modernākiem muzejiem Baltijā! Milzīgs atjaunots hidroplānu angārs. Zāles vidū – iespaidīga izmēra Otrā pasaules kara zemūdene “Lembit”, kuru var apskatīt arī no iekšpuses.

Eksponāti atrodas trīs līmeņos: “zem ūdens” (zemūdene, kuģa skelets), uz virsmas (zemūdene, laiva, lielgabals) un debesīs (lidmašīnas ir piekarinātas pie griestiem). Šeit nebūs garlaicīgi (un cilvēku skaits to apstiprina): zemūdenes ekipāžas projekcija, lidojuma simulators, šautuve, virtuālā realitāte, mini kinoteātris, foto stūrītis ar kostīmiem… Un  ārpusē – ledlauzis “Suur Tōll” un citi kuģi! Muzejā regulāri tiek rīkotas tematiskas izstādes. Tagad un līdz 19.01.2020. – Saskia Boddeke “Sekss un jūra” par jūrnieka aizraušanos un ilgām.

Hidroplānu osta: kā nokļūt un biļešu cenas

Atvēlējiet vismaz 2 stundas eksponātu apskatei un atrakcijām! Biļete pieaugušajiem 15 eiro. Adrese: Vesilennuki 6. Navigācija automašīnām: “Lennusadam”, bezmaksas autostāvvieta, 73. autobusa pietura “Lennusadam”. Plašāka informācija muzeja mājaslapā, viņu Facebook un Instagram.

5. Panorāmas rats Skywheel of Tallinn

Skywheel uz T1 Mall of Tallinn jumta tika atvērts šī gada aprīlī (2019. gadā). Maksimālais augstums – 120 m virs jūras līmeņa (ritenis + tirdzniecības centrs + zemes reljefs). Skats no turienes ir patiešām krāšņs – pilsēta, jūra, Ülemiste ezers un skrejceļš!


Mēs atnācām uz saulrieta laiku (laiku var atrast Google) un 3 apļos redzējām pilsētu sākumā krāsās, tad gaismās! Kabīnes ir modernas: vasarā – gaisa kondicionēšana, ziemā – apkure, par maksu ir pieejamas VIP kabīnes un auksts šampanietis. Ietilpība līdz 6 cilvēkiem, pieejamas ratiem un ratiņkrēsliem.


Panorāmas rats uz jumta ir vienīgais Eiropā! Pašlaik šāda veida atrakcijas ir tikai Taivānā un Japānā. Viss ir droši, jo ēkas celtniecības laikā tika ņemts vērā riteņa svars un vibrācija.

Skywheel of Tallinn: kā nokļūt un biļešu cenas

Biļete pieaugušajam ir 10 eiro, bērniem līdz 3 gadu vecumam bezmaksas. Automašīnas navigācija: T1 Mall of Tallinn, bezmaksas autostāvvieta tirdzniecības centrā. Vairāk informācijas mājaslapā, Facebook vai Instagram.

6. Interaktīvā izstāde Future Live Tallinn

Future Live ir digitāla radošā izstāde, kur ar katru eksponātu var spēlēties gan bērni, gan pieaugušie. Radošie uzdevumi un izglītojošās aktivitātes. Izstāde ir pastāvīga, ekspozīcijas mainās. Pašlaik ir pieejami 15 eksponāti, ieskaitot virtuālo realitāti.


Kas man īpaši patika izstādē Tallinā? “Dzīvo” zīmējumu krāsošana, kurā melnbalti ziedi atdzīvojas un maina krāsu no milzīgas otas pieskāriena. Šūpoles debesīs – kad jūs šūpojaties pietiekami augstu un sasniedzat zvaigznīti, fons mainās. Vēl ir deju cīņa, košais slīdkalniņš un daudz kas cits.

Future Live: kā nokļūt un biļešu cenas

Biļete darba dienās pieaugušajam ir 12 eiro, bērnam – 9 eiro; brīvdienās pieaugušajam 16 eiro, bērnam 12 eiro; bērniem līdz 3 gadu vecumam bezmaksas. Navigācija automašīnai: T1 Mall of Tallinn, bezmaksas autostāvvieta tirdzniecības centrā. Vairāk informācijas mājaslapā, Facebook vai Instagram.

7. Telliskivi radošā pilsēta (Telliskivi)

Telliskivi (no igauņu valodas “ķieģelis”) ir nemiernieku, mākslinieku un hipsteru rajons. To sauc par “radošo pilsētu”. Kādreizējās rūpniecības ēkās tagad atrodas radošās darbnīcas, dizaina studijas, veikali, biroji, galerijas. Šeit jāatnāk pēc iedvesmas, fotogrāfijām un īpašas atmosfēras! Ielu māksla šeit atrodama ik uz soļa, tiek rīkoti pasākumi un katru sestdienu notiek krāmu tirdziņš.

Atsevišķa saruna ir kafejnīcas un restorāni Teliskivi. Neskatoties uz savdabīgo dizainu – nobružātajām sienām un vecajām mēbelēm – daudzas vietas sestdienas vakarā šeit ir pilnībā rezervētas. Vakariņojām burgernīcā Peatus, kas atrodas vecajos vilcienu vagonos. Lielisks ēdiens, atraktīvs un neparasts interjers. Es ļoti iesaku apmeklēt Telliskivi un atrast kādu dizaineru kafejnīcu savai gaumei!

Telliskivi: kā tur nokļūt

Telliskivi atrodas netālu no vecpilsētas, apmēram 15 minūšu gājienā no Rātslaukuma. Tuvumā esošais sabiedriskais transports: autobusi 106A, 121, 151 un 1. un 2. tramvajs. Navigācija automašīnām – “Telliskivi Creative City”, autostāvvieta ir maksas. Plašāka informācija mājaslapā, Facebook un Instagram.

8. Pirita klostera drupas (Pirita Convent)

Pirita ir rajons Tallinas ziemeļu daļā. Sv. Brigitas klosteris kādreiz bija katoļu klosteris, tagad no tā ir palikušas tikai drupas. Lai arī tas bija domāts sievietēm, priesteriem vīriešiem arī bija atļauts tur dzīvot un kalpot. Klosteri iznīcināja Livonijas kara laikā 1575. gadā Ivana Briesmīgā karaspēks. Ir saglabājusies tikai fasāde un sienas.

Mūsdienās jūs varat atnākt šeit ekskursijā, kā arī tiek rīkoti brīvdabas koncerti un ar gadatirgu tiek svinēta klostera diena. Šajā vietā tika uzņemtas vairākas filmas, piemēram, “Trīs mušketieri. Divdesmit gadus vēlāk” (1992). Netālu no klostera atrodas klostera ēka, kurā dzīvo mūķenes no Latīņamerikas un Indijas.

Piritas klosteris: kā nokļūt un biļešu cenas

Navigācija automašīnām – “Pirita klooster”, blakus bezmaksas autostāvvieta. Pārbaudiet darba laiku – tas ir atkarīgs no sezonas. Biļetes cena 3 eiro pieaugušajiem, 1,50 eiro bērnam un 5 eiro par ģimenes biļeti. Plašāka informācija mājaslapā.

Kur nakšņot Tallinā?

Lieliska vieta ceļotājiem ar automašīnu ir Dominika Hotel. Bezmaksas autostāvvieta, videonovērošana, diennakts reģistratūra un apsardze, ar auto no centra 15min, no TV torņa 5 min. 200m no viesnīcas ir autobusu pietura. Izvēloties mājokli, es vispirms īpašu uzmanību pievērsu atrašanās vietai, cenai un labiem vērtējumiem. Apskatos atsauksmes, īpaši sliktās. Šajā gadījumā paļāvos uz Booking atzīmi 8.6. Un varu teikt, ka šais viesnīcai ir izcila cenas un kvalitātes attiecība! Vienkāršs un ērts ģimenes viesu nams ar ļoti draudzīgu personālu.

Galvenais pārsteigums viesnīcā bija brokastis! Kā teica vīrs: “Mēs varam pakavēties un uzreiz ieturēt arī pusdienas!” Tas bija garšīgi, daudzveidīgi un sātīgi. Ērti, ka tajā pašā ēkā atrodas veikals. Par papildu samaksu ir pieejama sauna. Nedēļas nogalē 2019. gada septembrī numura cena bija aptuveni 45 eiro diviem un 65 eiro trijiem. Jūs varat rezervēt numuru pa tiešo, caur Facebook vai vietnē Booking.

Mūsu nedēļas nogale Tallinā bija piedzīvojumiem pilna! Lai jums būtu ērti plānot savu ceļojumu, visus maršruta objektus esmu ievietojusi kartē. Lai jauks ceļojums!

Vai vēlaties redzēt vēl ko interesantu? Esiet laipni gaidīti manos blogos par ceļojumiem Instagramā un Feisbukā. Publicēju tur foto atskaites par skaistajām un neparastajām Latvijas vietām un izklaides iespējām. Uz tikšanos!

Parakstieties uz TravelBlog jaunumiem un lasiet par ceļošanu Baltijas valstīs un visā pasaulē, šeit jūs atradīsiet daudz ko interesantu! Lasiet, komentējiet un dalieties ar saviem iespaidiem!