Ksenia Savčuka
Latest posts by Ksenia Savčuka (see all)

Pavasaris ir laiks, kad visi sāk mosties no ziemas miega, un — sāk ceļot! Daudzi domā, ka mūsu Latvijā nav ko apskatīt, taču tā nav! Šodien dosimisies ceļojumā pa Latvijas skaistākajām pilīm.
Es izveidoju Latvijas skaistāko piļu TOP 10, balstoties uz aptaujas rezultātiem, kuru esmu veikusi savā Instagram blogā. Aiziet! Re, pašas skaistākās pilis Latvijā.

Rundāles pils

Pati greznā kā Latvijas pils, neapšaubāmi, ir Rundāles pils. Pils pārsteidz ar savu lielumu un greznu interjeru. Rundāles pils tika uzbūvēta 18.gadsimtā, būvmeistars – arhitekts Frančesko Rastrelli.


Pilī var izstaigāt pa diviem maršrutiem – īsu un garu (atšķiras ieejas maksa). Pilī kopumā ir 100 zāles, kurās var diezgan ilgi pakavēt laiku.


Iesaku šovasar aizbraukt uz Rundāles pili. Tur ir ne tikai pils, arī brīnišķīgs parka, kur vasarā viss zied un smaržo!


Šobrīd sakarā ar ierobežojumiem nevar iekļūt pilī un parkā, bet var apskatīt Rundāles pili no ārpuses.


Tālrunis uzziņām +371 26499151

Cesvaines pils


Manuprāt, visskaistākā Latvijas pils ir Cesvaines pils. Vidzemes pērle.


Cesvaines pils ir uzbūvēta 1893.-1896. gadā eklektisma stilā Ādolfa fon Vulfa ģimenei. Tas ir viens no spilgtākajiem 19. gadsimta otrās puses arhitektūras sasniegumiem.


No 1919. gada Cesvaines pilī atradās skola. 2002. gadā pilī bija liels ugunsgrēks, joprojām turpinās atjaunošanas darbi. Šobrīd uz Cesvaines pili nevar tikt iekšā. Var aplūkot vienīgi no ārpuses.


Starp citu, projekta “Apmeklēsim Latvijas pilis” ietvaros Cesvaines pils ir ieguvusi titulu “Sapņu pils”!


Tālrunis uzziņām +371 26172637

Jaunpils pils


Jaunpils pils ir noslēpumaina un bagāta ar leģendām, neviens nepaliks vienaldzīgs. Viduslaiku pils atrodas gleznainā vietā, neliela ezera krastā Jaunpils pilsētiņā. Bruņinieku pils tika uzbūvēta 1301. gadā kā Livonijas ordeņa cietoksnis, vairākkārt tika pārbūvēta, bet līdz mūsdienām ir saglabājusi savu autentisko izskatu. Ieejot pils pagalmā, jūs nokļūsiet viduslaikos, tur jūs to noteikti sajutīsiet!


2000. gadā Jaunpils pils bija Latvijas visskaistāko piļu desmitniekā, un joprojām tur atrodas.


Šodien Jaunpils pilī atrodas viesnīca ar greznām istabām (sapņoju par to), viduslaiku krogs (ļoti garšīgi ēdieni un interjers) un muzejs ar nelielu, bet interesantu ekspozīciju (pazemē – tā ir kaut kas neticams!).


Var pasūtīt aizraujošu ekskursiju viduslaiku tērpos ar ļoti draisku un harizmātisku mūku gidu.


Noteikti sekojiet aktuālajai informācijai un pirms brauciena pieteicieties pa tālruni +371 26101458!

Bauskas pils

Bauskas pils atrodas ļoti gleznainā vietā – uz pakalna starp divām upītēm – Mūsu un Mēmeli. Bauskas pilī ir divas daļas. Senākā pils daļa ir varens cietoksnis, ko 15. gadsimtā uzcēla Livonijas ordenis. Jaunā Bauskas pils daļa ir Kurzemes hercoga rezidence, kas tika uzcelta 16. gadsimtā. Ekskursijas laikā var apskatīt gan pilsdrupas, gan muzeja ekspozīciju jaunajā pils daļā.


Pēc Bauskas pils apmeklējuma dodieties pastaigā pa parku un aizejiet līdz triju upju – Mūsas, Mēmeles un Lielupes – saplūšanas vietas.


Līdz 6. aprīlim pils ir slēgta. Tālrunis uzziņām +371 20011880.

Jaunmoku pils


Jaunmoku pils, kas uzcelta 1901. gadā, bija Rīgas mēra vasaras rezidence un mednieku mājiņa. Ap Jaunmoku pili ir gleznains parks, kas aizņem 9,8 ha platību. Parkā aug vairāk nekā 60 reto krūmu un koku šķirņu. Bet liepu aleja ir īstais parka rotājums.


Šeit arī ir daudz koka skulptūru, šūpoles, liela terase, rododendru dārzs un skaistākais dīķis, kurā kā spogulī atspīd pils.


Jaunmoku pilī atrodas Meža muzejs (līdz 6. aprīlim pils ir slēgta).


Tālrunis uzziņām +371 26187442.

Vecsalienas muižas pils jeb Červonkas pils


Muižas pērle ir galvenā kungu māja – Červonkas pils, kas ir lieliski saglabājusies līdz šim. Sarkanu ķieģeļu pils neogotikas stilā ar šim stilam raksturīgākajiem bultu logiem un arkām, kolonnām un kārtīgu tornīti uzcelta 1870. gadā.


Uzskata, ka nosaukums ir radies no poļu vārda “czerwony”, kas nozīmē “sarkans”. Muiža piederēja baronam fon Hanam. 1920. gadā, zemes reformas laikā, muiža nonāca valsts rokās. Pēc tam šī ēka tika izmantota kā skola, kultūras nams, bibliotēka utt.


Vecsalienas pilij apkārt ir skaists parks ar tiltiņu, lapenēm un koka skulptūrām. Tas ir jaunlaulāto iemīļotā pastaigu vieta, it īpaši vasarā. Šeit bieži vien rīko fotosesijas.


Tālrunis uzziņām +371 65475870.

Cēsu pils


Cēsīs atrodas ne tikai jauna pils, bet arī iespaidīgākās Latvijas viduslaiku pilsdrupas. Jaunajā pilī atrodas interesanta vēsturiskā ekspozīcija un muzejs, ka arī var uzkāpt pils tornī, lai no augšas baudīt skaistāko Cēsu pilsētu.


Taču pats interesantākais – Cēsu viduslaiku pilī, ko 1214. gadā uzcēla Zobenu ordenis. Sajust, kā viduslaikos dzīvoja ļaudis, palīdzēs pastaiga pa šauriem koridoriem un vēl šaurākā spirālveida kāpnītēm ar lukturīti. Cēsu pilī nav vienkārši lukturīši, bet ar iedegto sveci iekšā.


Tālrunis uzziņām +371 26576111.

Odzienas pils


Reiz tā bija greznā pils neogotikas stilā, tās vēsture aizsākās 1455. gadā.
1905. gada nemieru laikā Odzienas pils tika sadedzināta, bet pašlaik aktīvi strādā, veicot pils atjaunošanu, pusē pils jau ir rekonstruēta.


Odzienas pils restaurētajā daļā ir viesnīca. Bet var arī tāpat atbraukt ekskursijā, vienojoties pa tālruni +371 2053 3333.

Mežotnes pils


Skaistākā pils klasicisma stilā. Mežotnes pils ēka tika būvēta no 1797. gada līdz 1802. gadam. Krievijas cariete Jekaterina II uzdāvināja pili savā mazdēla guvernantei kņazienei Šarlotei fon Livenai.


Ap Mežotnes pili ir parks angļu stilā. Viena taciņa ved gar upi. Tur ir brīnišķīgas ainavas. Šobrīd Mežotnes pilī atrodas viesnīca, bet te arī rīko ekskursijas.


Tālrunis uzziņām +371 26595108.

Bīriņu pils

Lieliska Bīriņu pils, kas uzbūvēta 1860. gadā neogotikas stilā, atrodas pavisam netālu no Rīgas. Bieži vien šī pils tiek iznomāta, lai svinētu kāzas, vai uz Bīriņu parku atbrauc kāzu pastaigā. Mēs ar vīru arī šeit rīkojām kāzu foto sesiju. Šeit ir ļoti skaistas un gleznainas vietas.

Tagad Bīriņu pilī atrodas viesnīca, bet arī rīko ekskursijas, var uzkāpt pils tornī, iepriekš piesakoties.

Tālrunis uzziņām +371 29244927.

Ja vēlaties atrast vairāk interesantu vietu un lokāciju Latvijā, Baltijas valstīs un ne tikai – ienāciet manā lappusē Instagram vai Facebook!
Sekojiet līdzi TravelBlog Baltic  jaunumiem un Jūs vienmēr zināsiet, kurp doties, lai interesanti pavadītu savu brīvo laiku!