Александр Алимов

Esiet sveicināti! Pēdējo gadu laikā esmu vairākkārt bijis Lietuvas pilsētā – Šauļos, steidzos dalīties pieredzē ar interesantām, manuprāt, apskates objektiem pilsētā. Ko tad apskatīt? Kurp doties? Šauļu apskates vietas ir visdažādākās bērniem un pieaugušajiem, nebūs laika garlaikoties!

  1. Pirmais PSRS gājēju bulvāris Šauļos

Šauļos bulvāris kā pirmā pilnvērtīgā gājēju iela visā PSRS tika atklāts 1975. gadā! Tas ir gandrīz 1,3 km garš, atrodas pilsētas centrā. Pilsētas galvai Viļum Kazanavičusam, nodarbojoties ar disertācijas rakstīšanu par  pilsētas saimniecības plānošanu, ir radījies ideja pārvērst braucamceļu pār gājēju zonu.

Gājēju iela tika projektēta, ņemot vērā labāku Eiropas arhitektu un Itālijas, Vācijas un Austrijas pilsētbūvniecības pieredzi.

Gar bulvāri atrodas biroju telpas, veikali, kafejnīcas, restorāni. Ir arī soliņi, strūklakas un atpūtas vietas.

Bulvārim blakus atrodas kastaņu aleja, kas savieno bulvāri ar Zubovu vēsturisko parku – brīnišķīga vieta lēnām pastaigām.

Tā ir lieliska vieta Šauļos, kur var nesteidzīgi pastaigāties, izklaidēties, ieturēt maltīti un iepirkties.

2. Fabrikas “RUTA” Šokolādes muzejs

Viena no interesantākajām un saldākajām vietām Šauļos. Muzejs tika izveidots, pateicoties konditorejas fabrikai “RUTA”. Tieši tās vecajā ēkā atrodas muzejs, kas piesaista apmeklētājus ar saldumu, šokolādes, karameles, ogu un grauzdētu riekstu smaržu. Muzejs vēsta ne tikai par šīs fabrikas “RUTA” vēsturi, bet arī par šokolādes gatavošanas un ēšanas vēsturi. Piemēram, kur aug un no kurienes tiek eksportētas uz Lietuvu kakao pupas.

Šokolādes ražošanas vēsture aizsākās pirms vairākiem tūkstošiem gadu. Pat senajiem actekiem un inkiem ļoti garšoja šokolāde un viņi labprāt sevi lutināja ar to.

Muzejā būs interesanti gan pieaugušajiem, gan bērniem. Iesaku pieteikt mācību ekskursiju ar gidu – tas ir ļoti interesanti un gardi!

Šādas ekskursijas laikā jums pastāstīs par šokolādes gatavošanas un ēšanas noslēpumiem. Taču galvenais – jums būs iespēja parādīt savu iztēli un pašiem pagatavot saldumus, izmantojot dažādas sastāvdaļas!

Te ir daudz interaktīvu izklaižu. Jūs varat spēlēt spēlēs, sūtīt oriģinālas fotogrāfijas vai jūsu taisīto oriģinālo konfektes papīru draugiem vai radiniekiem. Muzejā ir kafejnīca un konditorejas fabrikas veikals, kur jūs varat iegādāties saldumus jebkurai gaumei un pagaršot kādu produkciju. Vārdu sakot, gan bērniem, gan pieaugušajiem šeit būs ko darīt.

3. Rēkīvas ezera pludmale un vizināšanās ar katamarānu Šauļos

Šauļu teritorijā atrodas Rēkīvas ezers, kas ietilpst Lietuvas lielāko ezeru desmitniekā. Tepat ir pilsētas pludmale.

Pludmale tiek sadalīta divās zonās – ar smiltīm un zālīti.

Blakus pludmalei ir lielisks restorāns “ŽVEJŲ UŽEIGA”.

Restorānā piedāvā arī pastaigas ar ūdens katamarānu pa ezeru. Var iznomāt katamarānu individuālam braucienam vai veselai kompānijai.

Man vienmēr patika ūdens pastaigas pa ezeriem, labi, ka Baltijas valstīs to ir daudz. Vienīgi jāizvēlas labs laiks pastaigai.

4. Haima Frenkeļa villa

Villa ir viena no “iespaidīgākajām” Šauļu pilsētas ēkām. Savrupmāja ir arī populārākā apskates vietas Ziemeļlietuvā. 1908. gadā slavenā ebreju ģimene Haims un Dora Frenkeli ir uzbūvējusi to. Savrupmājas interjeros modernā stilā ir lieliski saglabājusies apmetuma liešana, koka apdare un sienu gleznu fragmenti.

Villas interjeri:

Šādā kleitā tikai uz balli!


Pilsētas makets:

Labākais laiks villas apmeklēšanai ir no jūnija mēneša vidus. Villas parkā ir iestādīti tūkstoši dažādu rožu, arī citi augi. Cik satriecošs skats!

5. Aptieka “Vaļerjanas” Šauļos

Šī aptieka ir viena no interesantākajām pilsētas apskates vietām. Tā atrodas pilsētas centrā pie promenādes. Te ir pati aptieka, viena no senākajām Lietuvā un veikals. Uz ēkas jumta var pamanīt runčus, kuri, skaidra lieta, skrēja pie baldriāna. Runči izmitinājās virs aptiekas “Vaļerjanas” 1870. gadā, tas ir, pirms vairāk nekā 150 gadiem.

Šajā vietā joprojām tiek glabātas senas zāļu receptes un zāles.

Aptieka ir omulīga, kaut gan nav liela.

Aptiekas saimniece ir burvīga sieviete Almira stāsta, kā pašam pagatavot ķermeņa krēmu. Iesaku šeit noteikti pasūtīt apmācības ekskursiju tā pagatavošanā. Visas krēma sastāvdaļas ir dabiskas, viss tiek patstāvīgi izgatavots stingrā Almiras vadībā.

Starp citu, krēms ir ļoti labs, tepat var arī iegādāties to, tas maksā ap 30 eiro.

6. Botāniskais dārzs

Šauļu Botāniskais dārzs tika izveidots 1958. gadā. Tas ir pats jaunākais un neliels botāniskais dārzs Lietuvā.

Tā ir lieliska vieta pastaigām un atpūtai svaigā gaisā, vienojoties ar mūsu dabu.

Lūk, dārza teritorijā šādā tēju namiņā vai lapenē var iedzert tasīti tējas. Bet var sarīkot pikniku brīvā dabā.

Botāniskā dārza platība ir ap 6,5 hektāru. Maija mēnesī var vērot pārsteidzošu rododendru kolekciju. Šeit ir daudz puķu, dīķis, akmens dārzs.

7. Venclavsku māja Šauļos

Tautā šī ēka tiek saukta par “Balto Namu”. Venclavsku māja – tā ir slavenās Staņislava un Kazimiras Venclavsku ģimenes rezidence Lietuvā. Pati māja ir spilgts starpkaru modernisma arhitektūras objekts. 2019. gadā ēka tika pilnīgi restaurēta. Šeit rīko vēsturiskās izstādes, organizē kultūras pasākumus un radošās meistarklases.

Mani ļoti pārsteidza lietuviešu mākslinieka ekspozīcija, kas veltīta kara un holokausta tēmai.

Mājas iemītniekiem šī tēma bija ļoti aktuāla kara laikā, jo Venclavsku ģimene izglāba daudz ebreju.

Atradīsies arī vietiņa spicai fotogrāfijai Instagramā.

8. Šauļu Svēto Apustuļu Pētera un Pāvila Katedrāle un skatu tornis

Katedrāle ir viena no spilgtajiem Šauļu punktiem, kas redzama praktiski no jebkuras pilsētas malas. Torņa gala augstums sasniedz 70 metrus.

1617. gadā sākās katedrāles būvniecība, blakus vecam sabrukušam koka dievnamam. Dievnama tornī tika ierīkots mehāniskais pulkstenis par pilsētnieku līdzekļiem.

Katedrāle ir ne vien vēstures un arhitektūras piemineklis, bet arī spicais skatu tornis. Pats skatu tornis atrodas 70 metru augstumā zvanu torņa smailē, no šejienes paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu.

9. Šauļu Velosipēdu muzejs

Vienīgais Velosipēdu muzejs Lietuvā, kas atrodas Šauļos, tika dibināts 1980. gadā uz velosipēdu motoru rūpnīcas bāzes. Muzeja ekspozīcija stāsta par vienu no vecākajiem, populārākajiem un videi draudzīgākajiem transporta veidiem.  Kā jums patīk šis koka velosipēds? 1972. gadā pa Parīzi ar to ir braukājis grafs de Sivraks!

Muzejā tiek stāstīts viss par velosipēdu, par tā rašanos vēsturi, sportu un vizināšanos ar velosipēdu. Apmeklētāji var vērot kā veci velosipēdu modeļi un prototipi, tā arī mūsdienu velosipēdi. Piemēram, starptautiskās klases sporta meistares Vilmas Rimšaites velosipēds BMX.

Metāla divritenis.

Muzejā var uzzināt par velosipēdistiem, kuri bija slaveni pasaulē ar savām uzvarām par godu Lietuvai. Apskatīt tik neparastus, tā saucamu nākotnes transportu, velomobīļus.

Velosipēdu muzejā būs interesanti gan pieaugušajiem, gan bērniem, taču velo entuziastiem tā ir paradīze. Pasūtiet gidu, viņš pastāstīs daudz kā interesanta!

10. Vandas Kavaļauskenes Kaķu muzejs Šauļos

Šauļi Kaķu muzejam jau ir vairāk par 20 gadiem. Muzeja dibinātājs ir Vanda Kavaļauskene, viņai ienāca prātā doma par muzeja izveidi, kad kolekcijai no 6 īstām kaķenēm un 6 tūkstošiem (!) tēlu nepietika vietas viņas mājās. Pašlaik unikāla muzeja kompozīcija ir lielāka Baltijas valstīs.

Viduslaikos kādās valstīs uzskatīja, ka kaķi ir ļaunas būtnes, kuras veicina bēdas. Citās valstīs, piemēram, Ēģiptē, cilvēki ticēja, ka kaķi ir svēti dzīvnieki.

Karte, kurā stāstīts, kā skan vārds “kaķis” dažādās valodās dažādās valstīs.

Iepazīstieties, viens no muzeja iemītniekiem. Visus kaķus var apkampt, glāstīt un barot ar kaut ko gardu!

Muzejā ir ne tikai kaķenes un kaķi, bet arī gleznas, statujas, rotaļlietas, trauki, pastmarkas un pat grāmatas un dzejoļi par kaķenēm! Un blakus Kaķu muzejam atrodas dzīvnieku dārzs, kurā ir daudz eksotikas: ķirzakas, papagaiļi, čūskas, krokodili, pat mazs pērtiķis.

11. Ielu māksla Šauļos

Šauļos ir daudz ielu mākslas darbu un dažādu objektu. Piemēram, šādi puszābaki promenādē. Lieliska fotografēšanas vieta.

Uz kokiem, ja būt uzmanīgam, var ieraudzīt neparastus vietējos iedzīvotājus:

Nams pilsētas centrā:

Šauļos pat balkoni ir neparasti.

Uzraksts pie ziedu veikala. Vīrieši, dāviniet sievietēm ziedus!

Просто стена:

Vēl viena vieta spicai fotogrāfijai.

Vēzis, kas atgādina pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, ka smēķēšana ir veselībai kaitīga un bīstama, tā var izraisīt dažādas slimības.

Baloži blakus slavenajam kāzu salonam.

Instalācija blakus apavu veikalam.

Pie grāmatnīcas.

Blakus aptiekai:

12. Šauļu Fotogrāfiju muzejs

Vienīgais šāda veida muzejs Lietuvā ir specializējies fotogrāfijas mākslā un tehnikā. Šeit rīko populāru Lietuvas fotomākslinieku izstādes, kā arī vēsturisko fotogrāfiju izstādes, tikšanās ar fotogrāfiem, mācību meistarklases un dažādas lekcijas par fotogrāfiju tēmām. Muzeja studijā darbojas fotogrāfiju pulciņš. Tiem, kuri aizraujas ar fotografēšanu, noteikti jāapmeklē.

Turklāt šajā fotogrāfiju muzejā ir ļoti laba skatu terase, no kurienes paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu.

13. Jāņa Pāvila II ceļš un Romas Pāvesta piemineklis

1993. gada 7. septembrī  pāvests Jānis Pāvils II ir apmeklējis Lietuvu. Šauļos jūs varat iet pa viņa ceļu, kurš sākas promenādē un beidzas Lojolas Svētā Ignācija baznīcā.

Tā pati baznīcā, kur pāvests lūdzās.

Blakus katoļu baznīcai tika uzcelts piemineklis par godu pāvesta atbraukšanai. Interesants fakts: lūgšanas laikā Jānis Pāvils II sasmērēja savus apģērbu ar krāsu, vēlāk tai pašā apģērba vietā uz pieminekļa tika atrasts sarkans plankums.

14. Šauļu dzelzs Lapsa

Šī lapsa jau ir kļuvusi par neoficiālu pilsētas simbolu. Tās autors ir mākslinieks Viļuss Puronass, tā tika uzstādīta 2009. gadā. Lietuvas Ginesa rekordu grāmatā rakstīts, ka “tā ir pati lielākā dzīvnieku skulptūra Lietuvā, kas sver 7 tonnas, ap 15 metru gara un 6,6 metru augsta”.

Dizaineris pajokoja, ka Viļņā ir leģenda par dzelzs vilku, bet Šauļi var lepoties ar dzelzs lapsu, uzņēmējdarbības un gudrības simbolu. Pilsētas iedzīvotājiem un viesiem ļoti patīk pie tās taisīt bildes.

15. Baltu centrs “Baltijas Ceļš”

Noteikti jāapmeklē kopā ar bērniem. Pirmā interaktīvā Baltijas kultūras virzības centra mērķis ir veicināt ceļošanu pa Baltijas valstīm un iepazīšanos ar baltu materiālo un nemateriālo kultūras un dabas mantojumu.

Centrā var uzzināt, kā dzīvoja balti, Baltijas valstu senie iedzīvotāji. Te tiek attēlota vēsture, dzīvesveids, kultūra, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, eksponātu kopijas un izglītojošos pasākumus. Tas viss veido iespēju paaugstināt zināšanas par Baltijas mantojumu un tā saglabāšanu.

“Baltijas ceļā” jūs atradīsit četras interaktīvas spēles. Spēle “Baltu profesija”, kuras pamatā ir cilvēka biometriskie dati, ar to var sevi ieraudzīt par vērpēju, audēju, zaldātu, zvejnieku, lejupielādēt tādu portretu, skenējot QR kodu.

Cita izglītojošā spēle “Pazīsti baltiešu mantas” iepazīstina ar baltu cilšu sadzīves priekšmetiem. Kamēr krīt dažādi objekti, jānoteic, kuri no tiem pieder baltiešu laikmetam un tematikai, bet kuri – ne.

Spēlētāji krāj punktus. Spēle “Ceļojums uz baltiešu ikdienu” ļauj pārcelties cilvēkam, kurš stāv kameras priekšā, unikālā papildu realitātes vidē, kuru viņš pats izvēlējies. Tūrists var saglabāt salikto skatu ar savu attēlu kā fotogrāfiju, tad pēc QR koda skenēšanas lejupielādēt to. Piemēram, jūsu pazemīgais kalps galdnieka lomā:

Centrs domāts aktīvas apmeklētāju dalības, intereses informācijas izzināšanas un apgūšanas veicināšanai, izmantojot māņu orgānus: dzirdi, ožu, redzi un tausti.

Šauļos ir ar ko nodarboties gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pilsētas apskates vietas ir saistošas visai ģimenei. Protams, tās nav visas interesantās vietas, ko piedāvā pilsēta viesiem. Taču, manuprāt, pašas interesantākās. Vairāk vietu un iespēju meklējiet oficiālajā pilsētas vietnē. Ja vēlaties ko piebilst, rakstiet savus variantus komentāros!

P.S. Sociālajos tīklos var atrast mani Facebook un Instagramā. Sekojiet līdzi TravelBlog Baltic jaunumiem un lasiet par ceļojumiem Baltijas valstīs un pasaulē, jūs gaida daudz interesanta! Citas manas publikācijas var redzēt šeit.

Kā arī, ja dotajā mājaslapā Jūs interesē sadarbība ar mani. Piedāvājam jūsu biznesa mārketinga komplekso apkalpošanu un tūrisma konsultācijas mājaslapā, blogā, presē, sociālajos tīklos un citos medijos. Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un ne tikai. Veidojam jebkuras sarežģītības kontentu – audio, video, foto. Ja ir vēlēšanās visu šo apspriest, rakstiet – alexander@travelblog.lv!