Sākot ar martu, katra mēneša pirmajā svētdienā Tallinas muzejus var apmeklēt bez maksas. Šī prakse ir izplatīta daudzās pilsētās visā pasaulē.

Kā pastāstīja Tallinas vicemērs Kārels Oja, pilsēta plānoja Muzeju svētdienas projektu uzsākt februārī, taču nelabvēlīgās epidemioloģiskās situācijas dēļ to nolemts atlikt uz mēnesi.

“Ņemot vērā gaidāmo lielo interesi par muzeju svētdienām, nolēmām krīzes situācijā rīkoties atbildīgi un katram gadījumam projektu uzsākt vēlāk,” precizēja vicemērs.

Aizvadītie divi gadi ir atstājuši iespaidu uz iedzīvotāju līdzdalību kultūras dzīvē, un Muzeju svētdienas iniciatīva ir īpaši vērsta uz radušos klusuma pārvarēšanu.

“Bezmaksas ieejas iespējai muzejos ir liela nozīme, jo, kā liecina aptaujas, daļai apmeklētāju biļetes cena ir šķērslis muzeja apmeklējumam. Varbūt vēl svarīgāk ir tas, ka muzeju svētdienas regulāri pievērsīs lielāku uzmanību mūsu muzeju aktivitātēm,” skaidroja Oya.

«Pēdējo divu gadu laikā muzeja apmeklētāju skaits ir nedaudz samazinājies, un, lai arī ceram uz atveseļošanos, kultūras iestāžu statistika un novērojumi liecina, ka daļai sabiedrības ir tendence uz ilgu laiku zaudēt saikni ar kultūras sfēru. Muzeju svētdienas ir viens no veidiem, kā palīdzēt atjaunot šos kontaktus un palielināt muzeju apmeklētību,” piebilda vicemērs.

Kā liecina iedzīvotāju apmierinātības līmeņa pētījums, visbiežāk cilvēki no muzeju apmeklēšanas atturas inficēšanās riska dēļ. Iedzīvotāji atsaucas arī uz laika trūkumu, un ievērojamai daļai cilvēku barjera ir biļešu cena.

Sākotnēji projektā piedalīsies Tallinas pilsētas muzejs un tā septiņas filiāles, kā arī trīs Tallinas Literatūras centra muzeji. Pilsēta cer, ka vēlāk projektam pievienosies arī citi pilsētas muzeji.

“Lielpilsētas muzeju tīkls ir viens no blīvākajiem Eiropā. Muzeji Tallinas iedzīvotājiem ir svarīgi, cilvēki vēlas tos apmeklēt,” uzsvēra Oja.

Programmā “Muzeju svētdiena” no 6. marta piedalīsies visas Tallinas pilsētas muzeja filiāles: Pilsētas dzīves muzejs, kas atrodas vecajā tirgotāja mājā (Vene 17), Fotogrāfijas muzejs, kas atrodas bijušās pilsētas ēkā. cietums (Raekoja 4/6), Kalamaja muzejs (Kotzebue 16), Mijamillas bērnu muzejs Kadriorgā (Koidula 21c), Pētera Lielā mājas muzejs (Mäekalda 2), Kik-in-de-Kök aizsardzības konstrukciju muzejs un Bastionu ejas (Komandandi tee 2), Tallinas Krievu muzejs (Pikk, 29a), kā arī trīs Tallinas Literatūras centra muzeji Kadriorgā – Vilde (Roheline aas, 3), Tammsaare (Koidula, 12a) un jaunākais muzejs Tallina – Mati Unta muzejs (Koidula, 17).

Gribi zināt par visiem pēdējiem tūrisma jaunumiem – seko līdzi mūsu lappusei Facebook!

Avots: tallinn.ee