Arheologi zem ugunsgrēkā cietušās Dievmātes katedrāles atklājuši senus apbedījumus.

Vairākas kapenes un svina sarkofāgu arheologi atklāja Dievmātes katedrālē, veicot ēkas renovācijas darbus pēc postošā ugunsgrēka 2019. gadā. Apbedījumi, pēc zinātnieku domām, “izcila zinātniskā kvalitāte”, raksta “Mana planēta”.

Negaidītais atklājums tika izdarīts, kad apkopes brigādes pārbaudīja zemes stabilitāti pirms sastatņu uzstādīšanas, lai atjaunotu katedrāles smaili. Papildus kapenēm šajā vietā tika atrasts “pilnībā saglabājies svina sarkofāgs cilvēka formā”. Iespējams, tas tika izveidots augsta ranga amatpersonai 1300. gados, gadsimtu pēc katedrāles uzcelšanas.

Arī zem katedrāles tika atrasti gleznotu skulptūru elementi, kas identificēti kā oriģinālās 13. gadsimta nodalījuma daļas. To vidū bija roku pāris, bārdaina vīrieša krūšutēs un vairākas dārzeņu skulptūras, kurās joprojām redzamas krāsas pēdas.

Ar endoskopiskās kameras palīdzību zinātniekiem izdevās ieskatīties sarkofāga iekšienē. “Mēs redzējām auduma gabaliņus, matus un lapu spilvenu uz viņas galvas. Tā bija ierasta prakse reliģisko līderu bērēs,” skaidroja vadošais arheologs Kristofs Besniers. Arheologi atklāja arī 19. gadsimta pazemes apkures sistēmu, starp kuras ķieģeļu caurulēm gulēja sarkofāgs.

Arheologiem dots laiks līdz 25. martam, lai pabeigtu izrakumus pirms rekonstrukcijas projekta atsākšanas. Plānots, ka katedrāle tiks atkārtoti atvērta 2024. gadā.

Gribi zināt par visiem pēdējiem tūrisma jaunumiem – seko līdzi mūsu lappusei Facebook!

Avots: turist.delfi.ee