Straujais elektroenerģijas cenu kāpums bija nepatīkams pārsteigums Turcijas viesnīcniekiem, un ilgtermiņā var radīt vairākas nepatīkamas sekas tirgum. Tā pastāstīja Antālijas provinces viesnīcu biznesa pārstāvji. Nozarē situāciju dēvē par “elektrosoku”.

Kopš 2022. gada janvāra Turcija piedzīvojusi strauju elektroenerģijas tarifu pieaugumu gan privātajiem, gan komerciālajiem patērētājiem. Rezultātā, pēc atsevišķiem datiem, pieaugums bija robežās no 50% līdz 125%, bet faktiski, mainoties norēķinu sistēmai, pieaugums patērētājiem veidoja pat trīs reizes.

“Viesnīcām enerģijas patēriņš ir viens no trim lielākajiem izdevumu posteņiem All Inclusive sistēmā, kā arī personāls un pārtika,” skaidro Anna Jiita, Pine Beach viesnīcas ģenerāldirektora vietniece. – Skaitļos kļūst skaidrs, cik liels ir šis papildu slogs viesnīcu biznesam. Tā kā mūsu Pine Beach viesnīca ar 742 numuriem ir atvērta 12 mēnešus gadā, elektroenerģijas izmaksu starpība visam 2022. gadam būs par 800 000 eiro lielāka nekā sākotnēji budžetā.

Viesnīcu operatori vienbalsīgi norāda, ka elektrība ir viena no galvenajām biznesa uzturēšanas izmaksu pozīcijām, un tās vairākkārtējs pieaugums neizbēgami ietekmēs visu nozares ekonomiku.

Par tarifu pieaugumu visi tika brīdināti jau iepriekš, un viesnīcas šīs izmaksas iekļāva līgumcenās. Bet dažos gadījumos viesnīcu īpašnieki nevarēja sevi pilnībā nodrošināt. Piemēram, ne visi ņēma vērā, ka tarifiem ir “pakāpju” struktūra: ja tiek pārsniegts noteikts patēriņa līmenis, tarifs ievērojami pieaug. Tas viss notiek uz strauji pieaugošās inflācijas fona, kas jau ir izraisījusi pārtikas un alkohola cenu sprādzienu – galveno izdevumu posteņiem viss iekļauts viesnīcām.

“Elektrība tuvākajā nākotnē kļūs par vienu no galvenajām izdevumu pozīcijām, un daudziem viesnīcu īpašniekiem šādi tarifi nebūs pa kabatai. Tagad ir ļoti svarīgi strādāt pie slodzes samazināšanas,” sarunā ar Yeni Alanya sacīja Exotic Tour īpašnieks un ALTAV valdes loceklis Cengiz Topchu.

“Diemžēl tēriņi pārtikai, alkoholam un enerģijai uzrāda neticamu pieaugumu. “Katrs no šiem punktiem palielinājās vismaz par 60%, ” saka Konakli Tūrisma operatoru asociācijas prezidents un ALTID valdes loceklis Ali Orkans. – Ja ņemam vērā vidējo sezonas un noslogojumu, tad 4 zvaigžņu objektā ar 80-100 numuriem vasaras mēnešos enerģijas izmaksas būs vidēji 100 tūkstoši Turcijas liru. Tādā pašā veidā iekārtas ikmēneša enerģijas izmaksas 300 5 zvaigžņu numuriem nebūs zemākas par 500 tūkstošiem Turcijas liru. Mēs sagaidām atbalstu no mūsu valdības, privātajiem ražotājiem un enerģijas sadales uzņēmumiem.

Pēc Annas Jitas teiktā, enerģijas tarifu pieaugums bija vēl viena negatīva ziņa visam tirgum pēc straujā algu fondu pieauguma. Turcijas liras sabrukums radījis nepieciešamību krasi palielināt algas vismaz par 50-60%, kas kļuvis par ļoti nopietnu slogu viesnīcu īpašniekiem un jau radījis personāla trūkumu tirgū.

“Viesnīcas tagad izskata visas iespējas, taču dara visu iespējamo, lai samazinātu izmaksu pieaugumu ietekmi uz dzīves dārdzību. Runājot par mūsu viesnīcu, mēs cītīgi strādājam, lai palielinātu noslogojumu. Tādā gadījumā naktsmītņu cenas tūristiem var palikt tajā pašā līmenī,” stāsta Anna Jiita.

Viņa arī atgādināja, ka kopš pagājušā gada Turcijā sāka darboties tūrisma veicināšanas fonda apgrozījuma maksa viesnīcām. Tas arī būtiski samazināja viesnīcnieku ienākumus.

Gribi zināt par visiem pēdējiem tūrisma jaunumiem – seko līdzi mūsu lappusei Facebook!

Avots: profi.travel