Юлиана Ильина

Reiz  es jau dalījos ar klinšu, alu un iežu sarakstu Gaujas Nacionālajā parkā.

Tagad gribu pastāstīt par neparastākajām alām visā Latvijā. Lai neatkārtotos, ieskatieties pēc linka arī. Bet par notikušo Latvijas dabā karantīnas laikā stāstu stāstos Instagram vai Facebook.

1. ELLES KALNS (Novads: Jaunpils)

Pazemes eja, 30 metru gara, vienīga līdzīga vieta Latvijā. Pēc leģendām te turēja dzīvos cilvēkus, pārvēršot viņus pār “velniem”. Pēc manām domām, nekā “vau”, bet pa ceļam iebraukt vajadzētu.

Ar ko apvienot: Kartavkalnu dabas taka, Jaunpils pils

!No 28.03.20. īslaicīgi slēgta uz karantīnu.

2. MAZĀ VELNALA (Sigulda)

Parasti visi brauc paskatīties lielu alu no citā krasta, bet taka līdz mazai alai gar “Piķenes krauju” arī ir uzmanības vērta. Pavasarī te var paspēt uz sezonas ūdenskritumiem. Pati ala ir interesanta ar to, ka tai ir dubulta ieeja, kas sadalīta ar smilšakmens stabu.

Stāvvieta: 57.151670,24.812325
Ar ko apvienot: Velnalas klintis un Velna ala, Gājēju tilts pār Gauju, Krimuldas pilsdrupas

3. BLUSU ALA (Turaida)

Blusu ala, līdz kurai ved savvaļas taka gar meža krauju un pa purvainām pļavām. Tikt nav viegli, taču cilvēku pavisam nav.

Ar ko apvienot: Turaidas muzejrezervāts

4. KALĒJA ALA (Raiskums)

Kalēja ala ir 45 m gara, kuru vēl joprojām veido aktīvs avots. Ala kādu laiku bija slēgta, bet tagad uz turieni ierīkoti jauni celiņi.

! Netrokšņojiet, alā ziemo sikspārņi.

Ar ko apvienot: Sietiņiezis, Rūcamavots, Cīrulīšu dabas taka

5. VECZEMJU ALAS (Salacgrīvas)

Visskaistākais Latvijas krasts. Iezis no sarkanā smilšakmens ar sīkām alām, nišām un grotām, kuras ir izveidojuši viļņi un vējš.

Ar ko apvienot: Minhauzena muzejs un dabas taka, Dziļezera-Riebezera taka

6. PELDANGAS LABIRINTS (Dundaga)

Pats garākais dabiskais alu labirints Latvijā, kas tiek izveidots avotu darbības rezultātā. Tā garums sasniedz 70 metrus. Sakarā ar sabrukuma iespējamību tiek atļauts apskatīt alas tikai no ārpuses.

Ar ko apvienot: Dundagas pils un parks, Eksotiskie dzīvnieki Dundagā

7. EŅĞEĻU ALA (Mazsalaca)

Eņģeļu ala ir pati skaistākā ala Latvijā. Atrodas Skaņakalna dabas parkā, kur ir daudz interesantu objektu, tai skaitā arī citu alu.

Ar ko apvienot: Skaņakalna dabas parks

8. Pētera ala (Sigulda)

Līdz alai tiek ierīkoti celiņi un daudz pakāpienu. Lejā čalo Vējupīte. Pati ala ir šaura un augsta (vairāk par 5 metriem). Atrodas neapdzīvotā meža biezoknī, taču to viegli atrast pēc rādītājiem.

Ar ko apvienot: Sateseles kanjons

MAKSAS ALAS:

9. RIEŽUPES SMILŠU ALAS (Kuldīga)

Pazemes divkilometru garš labirints, kuru ir izveidojuši cilvēki. Visu gadu te ir vienāda temperatūra – aptuveni +8°.  Ziemā uz šejieni atlido sikspārņi, tāpēc apmeklētājiem alas ir slēgtas. To izdarīt drīkst tikai ar ģidu.

!Atvērtas no 1. maija.

10. VĒJIŅU PAZEMES EZERI (Straupe)

Te jums būs iespēja ne tikai nokāpt Upes alā un Ezeralā, bet arī pastaigāt pa  pazemes ezeriem ar dzidru ūdeni, ātriem strautiem un tīriem avotiem. Noteikti ir vajadzīgi gumijas zābaki un lukturis.

!Atvērtas vasaras laikā. Tikai pēc pieteikšanās.

Ja nezināt, kurp doties brīvdienās, ieskatieties manā lappusē Facebook, bet Instagram var atrast linku uz gataviem maršrutiem pa Baltijas valstīm.

Piesakieties TravelBlog jauninājumiem un lasiet par ceļojumiem Baltijas valstīs un pasaulē, jūs gaida daudz interesanta! Lasiet, sekojiet, komentējiet un dalieties savā pieredzē!