Lietuvas valdība ir pagarinājusi karantīnu līdz jūnijam, taču paredzēja izņēmumus tirdzniecībai, kultūrai, sportam un ēdināšanai, kas stāsies spēkā divu nedēļu laikā.

“Es ļoti ceru, ka viss tiks darīts uzmanīgi, pakāpeniski, tajā pašā laikā vakcinācija un testēšana ļaus mums kontrolēt situāciju,” sacīja premjerministre Ingrīda Simonyte.

Arī Lietuvas valdība ir koriģējusi to pašvaldību sarakstu, kurās var piemērot karantīnas atbrīvojumus. No 26. aprīļa no tā tiks svītrotas 23 pašvaldības.

No 19. aprīļa Lietuvā varēs atvērt kinoteātrus, profesionālās skatuves mākslas iestāžu zāles, pasākumus ar skatītājiem varēs organizēt brīvā dabā un telpās.

Sākotnēji tika ierosināts atļaut šādos pasākumos apmeklēt ne vairāk kā 50 apmeklētājus, taču valdības sēdē tika nolēmts palielināt viņu skaitu līdz 150. Skatītāji varēs aizņemt ne vairāk kā 30% no visām telpā esošajām vietām.

Arī darba dienās veikaliem ir atļauts strādāt tirdzniecības centros, kuru darbs iepriekš bija aizliegts.

No 22. aprīļa vasaras kafejnīcas varēs atvērt, ja maltītes tiek organizētas pie āra galdiem, kur pie viena galda būs atļauts sēdēt ne vairāk kā diviem apmeklētājiem, izņemot vienas ģimenes locekļus. Ēdināšanas iestādes varēs strādāt no 7.00 līdz 21.00. Ēdināšanas iestādes varēs atvērt arī ostā un lidostās.

No 26. aprīļa varēs darboties sporta klubi. Tajos būs jānodrošina platība 20 kv. m vienam cilvēkam, ieskaitot viņu darbiniekus.

Ir karantīnas izņēmumi cilvēkiem, kuriem iepriekšēja slimība vai vakcinācija ir imūna pret koronavīrusu. No 22. aprīļa šādi cilvēki varēs pulcēties vairāk nekā desmit cilvēku grupās, būt kopā transporta un sabiedriskās vietās, uzturēt ciešus kontaktus, sarīkot personīgās brīvdienas, piedalīties ekskursijās, apmeklēt cilvēkus slimnīcās un aprūpes iestādēs.

Avots: press.lv