Stanislav Gorbunov
Latest posts by Stanislav Gorbunov (see all)

Austrijas galvaspilsētā ir viena īpašā vieta vēsturiskā sprāgoņa cienītājiem. Kaut kur 500 metros no imperatora rezidences Hofburgas (Hofburg) atrodas ne pārāk izteiksmīga baznīca Kapuzinerkirhe (Kapuzinerkirche). Ārēji tā nav izskatīga, ļoti parasta. Bet tās pagrabos ir paslēpta brīnumaina vieta ar nosaukumu Ķeizara kapenes (Kaizergruft) vai Imperatora kapenes. Tajā dus 146 slavenās Habsburgu ģimenes locekļu ķermeņi, kas apglabāti šeit pēdējo četru gadsimtu laikā. Starp tiem 12 imperatori un 19 imperatores. Ieeja ir brīva, tikai jāiegādājas biļete par vairāk nekā pieticīgiem Vīnei 7,5 eiro.

gabsburg12

Nokļūstot te, es mazliet biju sašutis no redzēta! Es nokļuvu īstā mirušo imperatoru valdībā ar pārsteidzošiem artefaktiem pagātnes sarkofāgu un zārku veidā! Ja jums nav bail, piedāvāju kopā pastaigāties, laikam, pa neparastāko pagrabu Austrijā!

gabsburg13
2.

Īsumā

Ja pavisam īsi, tad Ķeizara kapenes – tās ir 10 savstarpēji savienotās telpas ar vairākiem neparastās formas zārkiem. Pēc pirmā acu uzmetiena, tas viss neliekas par ko nozīmīgu. Taču jāpaskatās uzmanīgāk uz detaļām, jāpainteresējas par Habsburgu ģimenes vēsturi, lai aizkavētos te uz ilgu laiku. Taču runa šeit ir par to pašu Memento More – domām par mūžību un nāvi. Un šīs domas te ir absolūtas savā simbolikā un izpildes skaistumā.

Skaidrs, ka te dus īpaši ļaudis, tāpēc arī zārki pārsvarā ir ne tikai mirstīgo ķermeņa glabāšanas priekšmeti, bet īsti mākslas darbi. Turklāt katrs ir nepārspējams un unikāls. Pēc tiem var daudz pateikt pat tiem, kas tajos tika apglabāti.

gabsburg08
3.

Sākums. Mūki un imperatori.

Jau pirmajā zālē nokļūsti Habsburgu ģimenes vēsturē – ļaudis, kas vairāk nekā  vienu gadsimtu valdīja miljoniem planētas cilvēku likteņu. Šī Ķeizaru kapeņu stāsta sākums atrodas mazā istabiņā ar diviem grezniem un gandrīz vienādiem sarkofagiem.

gabsburg23
4.

Tajos dus imperatores Annas Tiroļskas un viņas vīra imperatora Matveja ķermeņi. Tieši viņi pārcēla karaļa galmu no Prāgas uz Vīni un uzaicināja uz šejieni tā saucamo mazāko kapučīnu brāļu klostera ordeni.  Viņi arī nolēma, ka vēlas iekārtot savu kapliču zem šī ordeņa baznīcas.


5.

Kapučīni, kas pirms pieciem gadsimtiem atteicās no franciskāņiem, savu vārdu ieguva, pateicoties viņu smailgala kapuču izsmejošajai iesaukai. Gan pirms pieciem gadsimtiem, gan tagad šim ordenim ir liela autoritāte, pateicoties savai misionāru darbībai. Bez šaubām, Austrijas monarhi tika uzpirkti ar savu askētismu un cieņu pret mirušajiem. Gadsimtiem ilgi jaunas Habsburgu paaudzes paplašināja un paplašināja šo ģimenes nekropoli, piebūvējot jaunas kriptas.

gabsburg02
6.

Habsburgi juku jukām.

Pirmajā lielajā zālē atrodas XVII un XVIII gadsimtos mirušo Austrijas imperatoru un viņu ģimenes locekļu sarkofagi. Tieši šeit ir īpaši interesanti aplūkot zārku dekora detaļas. Tie visi ir jēgas pilni.

gabsburg06
7.

Draudējuši atņirgti galvaskausi, ar plīvuru pārklātas sieviešu sejas.

gabsburg11
8.

Uz bērnu zārkiem ir daudz brīnumainu dūšīgu eņģelīšu.

gabsburg15
9.

Ir arī sarkofagi ar gandrīz ideāliem cilvēka figūras tēliem uz nāves gultas, tagad teiktu 3D tehnikā.

gabsburg14
10.

Vīriešu sarkofagi ir izrotāti ar zobeņiem, lielgabaliem un ērgļiem.

gabsburg04
11.

Sieviešu, gluži pretēji, tiecas pie krustā sistā Kristus figūrām un pēcnāves dzīves ainām.

gabsburg07
12.

Te, piemēram, dus imperatora Karla VI ķermenis. Uzreiz redzams, ka viņš bija pulkvedis. Pēc vēstures avotiem spriežot, ne īpaši veiksmīgs. Gūstot dažas uzvaras Spānijā, viņš nepatīkami zaudēja pāris kauju turkiem, zaudējot pietiekamu daļu savu zemju. Un līdzīgi stāstu te ir daudz.

gabsburg10
13.

Pati skaistākā kapliča.

Nākamajā, īpašā zālē dus imperatore Marija Terēzija ar vīru Franci Pirmo. Speciāli priekš viņiem tika uzcelta ļoti īpaša kripta greznā rokoko stilā ar augstu, dienasgaismas griestiem.

gabsburg17
14.

Te uzreiz var noprast, ka šī dāma bija īpaša sieviete. Tieši viņas valdībā pēc vīra nāves Austrija ieguva daudz jaunu teritoriju Eiropā. TUrklāt viņa bija ļoti auglīga, dzemdējot 16 bērnus, no kuriem vēlāk divi kļuva par imperatoriem.


15.

Mums vairāk pazīstama viņas meita Marija Antuaneta – Francijas karaliene, kurai revolūcijas laikā tika nocirsta galva uz giljotīnas.

Šī pāra kapliča ir ievērojama tādēļ, ka šeit ir apglabāts vienīgais ne Habsburgu pārstāvis – imperatores audzinātāja un svaine, grāfiene Karolīna Fuksa-Mollerda.

gabsburg22
16.

Nav tik viegli ar četrām sievām.

Nākamajā zālē var redzēt neparastu ainu. Te uz marmora postamenta stāv liels sarkofags, bet tam apkārt atrodas četri vienkāršāki zārki. Uz postamenta dus vēl viens imperators Francs II, bet apkārt četras viņa sievas.

gabsburg24
17.

Nē, šis cienīgais austrietis nebija musulmanis. Vienkārši pirmās trīs sievas nedzīvoja pat 30 gadus. Un vienīgi pēdējā, Karolīna Bavarskaja, dzīvoja par vairākām desmitgadēm ilgāk par imperatoru. Turklāt Francs, raksta laikabiedri, priekšzīmīgs ģimenes cilvēks un mīlēja visas savas sievas.


18.

Starp citu, Francs II bija dedzīgs Napoleona Pirmā pretinieks, bet nepatīkami zaudējot kopā ar Krievijas imperatoru Aleksandru Pirmo kauju pie Austerlicas, bija spiests atdot augstprātīgam korikānim par sievu savu meitu Mariju Luīzi. Viņa arī tepat netālu apbedīta.

gabsburg19
19.

Bet šajā laulībā piedzimušo Napoleona Otrā Ķeizara kapenēs nav. Viņš bija te apglabāts pēc nāves no tuberkulozes 21 gada vecumā, taču 1940. gadā pēc personīgās Ādolfa Hitlera pavēles viņa zārku pārveda uz vāciešu okupēto Parīzi, kur viņš arī dus pašlaik Invalīdu Namā, blakus tēva kapenēm. Pilnas ainas iztēlošanai man vajadzētu uz turieni aizbraukt pēc karantīnas.


20.

Imperators fermeris.

Turpinām. Jauna zāle un jauns sarkofags uz grezna postamenta ar vēl vienu neordināro personību – imperatoru Ferdinandu Pirmo, kas ieguva iesauku Labsirdīgais.

gabsburg18
21.

Slimīgs, bezgribas un politiski nenobriedis, viņš tomēr ir atstājis savu pēdu vēsturē, pateicoties divām lietām. Pirmkārt, ar vienīgo viņa pavēli, bez tuvāko spaidiem un labojumiem tika norādījums savam nerātnam pavāram: “Es esmu imperators, es gribu klimpas!” (tolaik bija tāda politiska anekdote). Un vēl Ferdinands pats atteicās no imperatora troņa un pārējo savu dzīvi veltīja lauksaimniecībai.


22.

Kripta nav domāta kretīniem.

Tagad ātri aplūkosim vēl vienu drūmu zāli, kuras betona sienas atgādina izraktu kapu. Te neko interesantu neesmu atklājis. Viscaur kādi lielās Habsburgu ģimenes radi.

gabsburg25
23.

Tiesa, ka kaut kur te ir Meksikas imperatora Maksimiliana ķermenis. Tālā Amerikā avantūra ar imperatora titulu šim Habsburgam beidzās bēdīgi. Viņu nošāva, taču ķermeni ar visu godu pārveda uz Eiropu un apbedīja Vīnē.


24.

Bet nākamā telpa ir pelnījusi uzmanību. Te tikai trīs sarkofagi, un tie ir diezgan interesanti.

gabsburg20
25.

Pirmais pieder Francam Jozefam Pirmajam – visilgāk valdošajam imperatoram jaunākajā vēsturē (ne vairāk, ne mazāk – 68 gadi tronī). Tautā viņu sauca par Veco Vīru Progulkinu par īpašu aizraušanos ar ceļojumiem un uzņemšanām.


26.

Bet es iegaumēju viņu pēc braša karavīra Šveika, kuru Čehijas militārie ārsti atzina par pilnu kretīnu par izkliedzienu “Lai dzīvo imperators Francs Jozefs Pirmais!”. Bet čehiem tā nebija mīlestība pret Austrijas valdniekiem. Dzimtenē viņu līdz šim laikam godā, par ko liecina ziedi pie postamenta.

Kaut gan to bija vairāk pa kreisi, pie imperatores Elizabetes, nelaimīgas Sisijas zārka. Visu mūžu viņa mocījās, strīdoties ar Franca Jozefa māti. Tā atņēma viņai dēlu un vienmēr stāvēja pāri ceļam. Sisijas garīgā veselība bija apdraudēta arī ar šī dēla Rūdolfa pašnāvību, kurš apbedīts no labās puses pie tēva. Galu galā neveiksmīgu imperatori sadūra itāļu terorists tieši sirdī, bet austriešu atmiņā viņa palika rāma, bet ļoti gudra sieviete, kura mīlēja savu Dzimteni un tautu.


27.

Pēdējie Habsburgi.

Imperatoru kapeņu pēdējā zāle ir gandrīz bez greznuma. Zārki tur stāv bez rotājumiem un pompozuma. Te dus pēdējie Habsburgi, vairākums no kuriem ir miruši pavisam nesen. Te ir arī viena brīva vieta, lai gan vairs nav jaunu imperatoru, lai redzētu šo kriptu.

gabsburg21
28.

Šajā pazemē ar zārkiem es pavadīju vairākas stundas un, godīgi sakot, tā bija vieno no aizraujošākajām pastaigām pa Vīni. Kur tad tik tuvu var saskarties ar imperatoriem un kodolīgo 400 gadu Eiropas vēsturi.

gabsburg16
29.

Ceru, ka ar savu fotografēšanu un uzbāzību diži netraucēju cēlu Habsburgu ģimenes mirušo miegu. Lai gan tas, kas mēs visi esam viņiem blakus, ir tikai smilšu graudi vēsturiskā virpulī…

gabsburg03
30.

P.S. Piesakieties manai lappusei Facebook, VKontakte, Jandex Dzene, kā arī Instagram. Skatieties visas Baltijas valstu ziņas TravelBlog Baltic. Sekojiet maniem ceļojumiem pa Baltijas valstīm un visu pasauli! Ieskatieties, sekojiet, lasiet, komentējiet!